Hehkuu muttei loista

Kirjoihin tai kirjasarjoihin pohjautuvat lasten ja nuorten seikkailuelokuvat ovat lisääntyneet viime vuosina roimasti, kun yhä uudet yrittäjät pyrkivät Harry Potterin suosion vanaveteen. Ja mikäs siinä, sillä maailmassa riittää lukemattomia (sic!) laatukirjoja, joilla on oma valmis kannattajakuntansa ja monien kirjojen pitkään kehitellyt maailmat ovat usein kiinnostavia myös sellaiselle elokuvakatsojalle, joka ei ole teoksia lukenut.

Jeanne Dupraun Ember-kirjasarjaa ei ole suomennettu laisinkaan, joten Hehkuva kaupunki on suurimmalle osalle tuore tuttavuus. Jo kliseisiksi käyneiden fantasiamaailmojen sijaan teos sijoittuu postapokalyptiseen tulevaisuuteen, jossa maapallon pinnan saastuessa joukko tiedemiehiä perustaa Emberin kaupungin syvälle maan alle.

City of EmberKahdensadan vuoden kuluttua muistokin maanpäällisestä elämästä on historiaa, ja ihmiskunta elää keinovalon ja generaattorien turvin syvyyksissä. Järjestelmät alkavat kuitenkin tuhoutua, ja nuoren Linan (Saoirse Ronan) on yhdessä ystävänsä Doonin (Harry Treadaway) kanssa löydettävä tie maan pinnalle ennen kuin on liian myöhäistä.

Nuorten päänäyttelijöiden suorituksissa ei ole moittimista. Sivuosissa esiintyvät Bill Murray kierona pormestarina sekä Tim Robbins Doonin isänä sen sijaan vetävät roolinsa rutiinivaihteella. Onpa mukaan haalittu Martin Landaukin varta vasten elokuvaa varten kehitetyn Sul-hahmon rooliin.

City of EmberEmberin steampunk-henkinen suljettu maailma on kiehtova ja lavasteet elävän kotoisia likaisessa nuhjuisuudessaan. Valitettavasti itse tarinankerronta on hetkittäisistä oivalluksista huolimatta turhan latteaa. Ohjaaja Gil Kenanin otteista puuttuu sitä suuren seikkailun, jännityksen ja oivalluksen tuntua, jota teos olisi kaivannut loistaakseen eikä vain hehkuakseen.

Hehkuva kaupunki floppasi Yhdysvaltain lippuluukuilla, sillä nykypäivän tasolla vaatimattomat efektit eivät kykene pitämään ADHD-sukupolven kiinnostusta yllä. Toisaalta elokuvan lyhyt kesto ja vaatimattomampi ilmiasu viehättävät omalla tavallaan paljon enemmän kuin monet lasten ja nuorten jättimegamammutit, joissa tehostepauhuun palaa rahaa tukuittain ja elokuvan kesto painuu lähes tuplasti pidemmäksi.

* *
Arvostelukäytännöt