Maalaus kohtaa elokuvan

Jan Vermeer (1632–75) oli delftiläinen taidemaalari, joka eläessään kituutti toimeentulon rajamailla monilapsisen perheensä kanssa. Historioitsijat löysivät tämän interiöörimaalauksiin erikoistuneen taiteilijan vasta 1800-luvulla, mistä eteenpäin Vermeer on nauttinut arvostetusta asemasta taiteen kaanonissa. Vermeerin maine perustuu tarkkuuden lisäksi mestarilliseen valon kuvaamiseen, jossa hänellä oli oma innovatiivinen tekniikkansa.

© 2003 Lions Gate FilmsPeter Webberin ohjaama Tyttö ja helmikorvakoru taas perustuu Tracy Chevalierin samannimiseen romaaniin, joka omassa lajissaan ilmensi muutama vuosi sitten riehunutta Vermeer-kuumetta. Ytimessä on maalaukseen Turbaanipäinen tyttö (1665) liittyvä, Vermeerille tyypillinen mysteeri: intiimin kuvan mallin identiteetti ei ole säilynyt jälkipolville. Tämän ympärille on rakennettu Grietin (Scarlett Johansson) tarina.

Griet joutuu olosuhteiden pakosta piiaksi Vermeerin perheeseen, jossa yritetään tulla toimeen taiteilija-Janin (Colin Firth) epävarmoilla tuloilla. Tarkkanäköinen tyttö viehättää suuresti Vermeerin mesenaattia, Van Ruijvenia (Tom Wilkinson), joka ei salaile ihastustaan. Vermeerkin huomaa pian, että Grietissä on potentiaalia apulaiseksi maalarin ateljeessa, jossa värit sekoitetaan itse tieteellisellä tarkkuudella alusta alkaen.

Tyttö ja helmikorvakoru osoittaa, että olennaista on se, mikä jää sanomatta tai tekemättä. Keskiössä on Grietin suhde Vermeerin, jota on kuvattu hienotunteisesti ja herkästi. Pienet eleet ja liikkeet jättävät paljon arvailujen varaan, mutta toisaalta paljastavat enemmän kuin pinnallinen dialogi.

© 2003 Lions Gate FilmsElokuva on taidonnäyte kuvallisilta ansioiltaan. Se tekee kunniaa Vermeerille valaistusratkaisuillaan ja menneelle elämäntavalle kameranliikkeillään. Tätä elokuvan maalauksellista, Vermeerille ominaista rauhaa täydentää huoliteltu äänimaailma. Musiikkina käytetään rohkeasti toistuvaa teemaa, joka antaa tarvittaessa tarpeeksi tilaa tehosteäänille. Grietin tunteet kuuluvat nopeissa, säikähtäneissä hengenvedoissa, ja Vermeerien talo kumisee kolhosti askelista ja tukahtuneista keskusteluista.

Dvd:n lisämateriaaleista paljastuu miellyttävä yllätys. Poistettujen kohtauksien joukosta löytyy elokuvan vaihtoehtoinen, kirjalle uskollisempi ja selittävämpi avaus. Elokuvan nähtyään ei voi kuin olla tyytyväinen lopputuloksen minimalistisempaan ja huomattavasti vähemmän osoittelevaan ensimmäiseen kohtaukseen.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,4 / 8 henkilöä