Z zzz

Uuden Day of the Deadin myötä George A. Romeron klassinen zombietrilogia onkin sitten kokonaan versioitu uudestaan. Night of the Living Dead tehtiin uusiksi pitkälti alkuperäisten tekijöiden voimin jo vuonna 1990, koska heille ei muun muassa tekijänoikeussotkujen takia vuoden 1968 versiosta pahemmin palkkiota herunut.

Zack Sniderin Dawn of the Dead (2004) oli osa isompaa kauhuelokuvien uusiointitrendiä ja sai näppärästi tuotua nykyaikaan Romeron elokuvan pintatason ja toiminnallisen puolen. Trilogian aliarvostettua päätösosaa versioiva Day of the Dead (2008) on ainoastaan yritys rahastaa zombie-elokuvien menestyksellä ja tutulla nimellä. Uudessa Dawnissa näytellyt Ving Rhames on mukana tässäkin, mutta älkää antako sen hämätä. Elokuvilla ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa, eikä Day ole jatkoa millekään.

Tätä on vaikea edes pitää uusioversiona, sillä vuoden 1985 originaalista ei ole mukana kuin pieniä ja pinnallisia elementtejä, ja tekijänoikeuksien takia viittauksia sarjan muihin elokuviin ei ole saatu laittaa mukaan. Nimen löyhästä käytöstä on syyttäminen Day of the Deadin oikeuksienhaltijaa Taurus Entertainmentia, jonka luvalla on aiemmin tehty kuonakasa Day of the Dead 2: Contagium (2005). Ja yhtiön sivuilla puhutaan jo Day of The Dead 3: Epidemicista.

Day of the Dead (2008)Romeron mestariteoksessa pieni eloonjääneiden joukko yrittää pärjätä zombilauman keskellä ja tappelee enemmän toistensa kuin elävien kuolleiden kanssa. Uudessa Dayssa ollaan zombiepidemian alkumetreillä, kun armeijan tiedemiesten kehittämä halvaannuttava kemiallinen ase tekeekin hieman toista kuin mitä pitäisi. Mena Suvarin näyttelemä alikorpraali auttaa kotikylänsä eristämisessä, mutta alueen sisällä olevia sukulaisia pitää käydä auttamassa. Tämä johtaa useisiin tulitaisteluihin ja muutamaan eri paikkaan linnoittautumiseen. Turha lienee edes sanoa, että Romeron elokuvan laajempi viitekehys ja sosiaaliset jännitteet loistavat poissaolollaan.

Niiden tilalla ei ole mitään katsomisen arvoista. Hahmot ovat yhdentekeviä, eivätkä toimintakohtauksetkaan muistettavia ole. Halvat tietokone-efektit tuhoavat paljon verenläträyksen tehokkuudesta, vaikka muuten elokuva on yllättävänkin sliipatun näköinen ollakseen suoraan videolle päätynyttä tavaraa.

Day of the Dead (2008)Pahiten jännitettä syövät naurettavat zombiet. Siinä missä Romeron hitaasti löntystävät otukset ovat viime vuosien elokuvissa vaihtuneet nopeampiin tappajiin, vie Day koko homman täysin överiksi. Zombit liikkuvat salamannopeasti ja kiipeilevät seinillä sekä katossa. Harmi vain, että nopeutusefekti naurattaa enemmän kuin ahdistaa. Kun edes zombinlahtauksesta ei ole saatu viihdyttävää, kannattaa elokuva ohittaa suosiolla. Z-elokuvista kun ei ole viime aikoina puutetta ollut, ja Romero itsekin tekee jo kuudetta Dead-elokuvaansa.

*
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo:1 /3 henkilöä