Usko, tiede ja rakkaus

Jon Amielin ohjaama elämäkertaelokuva Creation (2009) kertoo evoluutioteorian kehittäjänä tunnetun Charles Darwinin ristiriitojen täyteisestä urasta ja perhe-elämästä. Erilaiset omantunnon kriisit, horjuva terveys ja esikoistyttären kuolema aiheuttivat sen, että Darwinin vallankumouksellinen pääteos Lajien synty (1859) näki päivänvalon vasta mittavien synnytystuskien jälkeen.

CreationTosielämän aviopari Paul Bettany ja Jennifer Connelly näyttelevät Charles ja Emma Darwinia, joiden avioliittoa miehen uraauurtava työ koettelee. Darwinin näkemykset luonnonvalinnasta ovat uhka kirkon opettamalle luomisopille. Uskonnollinen Emma pelkää miehensä taivaspaikan puolesta, eikä uskosta luopuminen ole helppoa Darwinille itselleenkään. Kun perheen Annie-tytär (Martha West) menehtyy sairauteen, kuilu vanhempien välillä kasvaa entisestään.

Elokuvan käsikirjoitus perustuu Randal Keynesin tietokirjaan Annie’s Box (2001), joka kuvaa tyttären kuoleman vaikutuksia Darwinin maailmankatsomukseen, tieteelliseen työhön ja avioliittoon. Elokuvassa annetaan ymmärtää, että älykäs Annie oli isänsä lemmikki, jonka varjoon nuoremmat sisarukset jäivät. Keynes on Darwinin jälkeläinen suoraan alenevassa polvessa ja hän on käyttänyt lähteinään tiedemiehen henkilökohtaisia kirjeitä.

CreationAmielin elokuvassa korostuvat Darwinin elämän lukuisat vastakkainasettelut. Luonnontieteellisen maailmankatsomuksen omaksuminen kuvataan tuskallisena prosessina, joka 1800-luvun Englannissa edellyttää sekä rohkeutta että luopumista. Tiede ei ole itsestään selvä valinta, kun toisessa vaakakupissa painavat yhteisön hyväksyntä, avio-onni ja iankaikkinen elämä.

Sairauksiensa hoidossa Darwin turvautuu kyseenalaiseen vesiterapiaan, jota hänen oma lääkärinsä pitää täytenä humpuukina. Vesiparantajan luona mieleltään järkkynyt tiedemies saa myös eräänlaista esifreudilaista psykoterapiaa, joka auttaa häntä käsittelemään Annien kuolemasta aiheutunutta syyllisyyttä. Darwin pelkää sisäsiittoisuuden vaikuttaneen tyttären sairastumiseen, sillä Emma-vaimo on hänen serkkunsa.

CreationJon Amiel ohjasi 1980-luvulla yhden kaikkien aikojen arvostetuimmista tv-sarjoista, Dennis Potterin käsikirjoittaman Laulavan salapoliisin (1986). Creation onkin varsin ammattitaitoisesti ohjattu, mutta tieteentekemisestä on vaikea tehdä elokuvaa, joka ei maistuisi lainkaan paperilta. Ehkä jonkinlaisen puisevuuden pelossa Amiel keskittyy liikaakin Darwinin hulluuskohtauksiin ja niihin liittyviin hallusinaatioihin. Annie-tyttären kummittelu on tarpeettoman psykologisoivaa, mutta ympäröivän luonnon muuttuminen biologin silmissä kammottavaksi on oivaltavasti toteutettu.

Jennifer Connelly esitti vainoharhaisen tiedemiehen vaimoa jo Ron Howardin Kaunis mieli-elokuvassa (2001), josta näyttelijätär palkittiin Oscarilla. Amielin elokuvassa Connellyn hahmo jää auttamattomasti taustalle isän ja tyttären välisen dynamiikan hallitessa kerrontaa.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,7 / 3 henkilöä