Pekka Lehdon elokuvassa Andy McCoy tositarina pääteemoina ovat rakkaus ja päihteet. Niiden orjuuttamina rimpuilevat Suomen ainoa oikea rockstara Andy McCoy ja hänen vaimonsa Angela Nicoletti. Elokuvassa vilahtavat myös muusikot Dave Lindholm, Pelle Miljoona, Remu Aaltonen ja Michael Monroe.

The Real McCoy / Andy McCoy tositarina - © 1998 Kino FinlandiaAndy McCoy tositarina on faktaa ja fiktiota surutta sotkeva kollaasi Andyn kaaosmaisesta elämästä. Lehto on hienosti onnistunut kuvittamaan huumehoureisen miehen kyseenalaisen todellisuuskäsityksen ja maailmankuvan. Elokuvan ja oman elämänsä antisankari liihottaa Helsingin tuomiokirkon, Töölön sairaalan ja aina Intian kautta Suomen maaseudulle. Vuoroin intialaisena pyhimyksenä, vuoroin raatokärpäsenä. Turha on siis odottaa suoraviivaista kehityskertomusta tyyliin kehdosta hautaan tai tähdenlennosta katuojaan Juonta elokuvassa on saman verran kuin terveitä soluja Andyn päässä. Ja tietysti diivan omalla tuotannolla maustettuna.

Koska kyseessä on levottoman ja epävakaan heroinistin edesottamukset, Lehto on ottanut oikean lähestymistavan. Hän antaa Andyn ja Angelan mennä ja tulla, ja koettaa pysytellä perässä antautumatta kuitenkaan vietäväksi. Vähitellen suurpiirteisen elämäntyylin takaa löytyy kaksi todellista ihmistä, jotka ovat itsetuhoisia yhdessä ja eksyksissä erillään. Lopulta heitäkin puhuttelevat samat asiat kuin kuutta miljardia muuta ihmistä. Sairaalan vuoteella makaa pesty, riisuttu ja langanlaiha Antti Hulkko. Mies pelkää tulevaa leikkaustaan ja vaimo myös - heroiinipiikki käsitaipeessaan.

The Real McCoy / Andy McCoy tositarina - © 1998 Kino FinlandiaVideon kansilehti määrittelee elokuvan dokumentiksi. Määritelmä pitää paikkansa, jos olettaa, että Andyn persoonasta saa sellaisen tehtyä. Joitain saattaa häiritäkin juuri dokumentin pirstaleisuus ja todellisuuden kyseenalaistaminen. Mutta juuri hourekuvien kautta kykenee toisaalta hahmottamaan sen, mikä pitää Andyn elossa ja Angelan hänen rinnallaan. Pelissä on pakko olla elämää suurempi rakkaus ja suuremmat voimat. Ja syvimmässäkin suossa rämpiessään voi suggeroida itsensä uskomaan elämään pelkästään muistamalla Andyn leikkauspöydällä.

Andy McCoy tositarina kehittyy monitasoiseksi tarinaksi ilmiöstä, joka ärsytti takavuosina väläyttämällä tv-uutisissa 30 000 markan setelitukkoaan. Tuolloin Andylla oli vielä hampaat ja limusiini. Nyt rockstara polkee pyörällä kyläraittia pitkin ostamaan keppanaa. Rock, rakkaus ja villit vieroitusoireet jättävät jälkensä: moraalinvartijoiden ei tarvitse olla huolissaan.

ks. ensi-ilta & Pekka Lehdon ja Andy McCoyn haastattelu & Hanoi Rocks ja tämä päivä

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,3 / 3 henkilöä