Kannibalismiko kulinarismia?

Brittiläinen elokuva on nousussa, taas kerran, kunhan se vain saa levittäjäkseen jonkun amerikkalaisen tuotantoyhtiön. Fox-yhtiö osui kultasuoneen markkinoituaan supersuosittua Housut pois -elokuvaa (The Full Monty, 1997) velmuilevan Robert Carlylen johdolla. Carlyle on mukana myös Foxin levittämässä uudehkossa, brittiväellä kansoitetussa erämaadraamassa, jossa matkatovereiden lihasta tulee suosittua pata-ainesta. Ohjaajana hyörii Ylikomisario Morsea aikaisemmin ohjannut Antonia Bird.

Ravenous / Erämaa syö miestä - © 1999 20th Century FoxL.A.Confidential -elokuvan symppis poliisi Guy Pearce on nyt Yhdysvaltain armeijan kapteeni, joka saa komennuksen maan takametsien syrjäiselle vartioasemalle, jonne hoippuu sekopäinen skotti (Carlyle). Tällä on kerrottavanaan karmea tarina ällistyneille sotilaille: hän pääsi ainoana pakoon lumen saartaman retkikunnan ruvettua syömään toisiaan ruuan puutteessa. Aseman väki lähtee takaisin selvittämään asiaa, jolloin alkaa tapahtua.

Tarpeetonta mässäilyä

Ravenous / Erämaa syö miestä - © 1999 20th Century FoxIhmissyönnillä siis. Pölvästin suomenkielisen nimen saanut Erämaa syö miestä tuo tyhmemmällekin tiettäväksi, mikä on elokuvan kantava teema. Milloin kokataan tuhtia lihapataa, milloin taas mietitään, voisiko syödä ihmistä hädän tullen vai ei. Voisiko syödä vaikkei olisikaan pakko? Tätä mielenkiintoista pohdintaa höystetään (sattuipas sopiva mielikuva) ylettömällä väkivallalla ja veren roiskeella splatter-elokuvien tapaan. Elokuvan alun piinaava jännitys kuolee pois ensimmäisen tunnin aikana ja jäljelle jää pohjaan palanut lihasoppa pahalla maulla.

Ravenous / Erämaa syö miestä - © 1999 20th Century FoxKyseessä on 1840-luvulle sijoittuva kauhuelokuva, jolle on annettu ulkoisesti rajaseutuelokuvan puitteet. Pätevä Pearce on hiljainen upseeri, jota piinaavat muistot rajasodasta Meksikon kanssa ja Carlyle hoitaa ammattitaidolla jälleen yhden sadistin rooleistaan. Erämaa syö miestä kuvattiin Tsekin tasavallan jylhissä vuoristomaisemissa, mutta etukäteistieto tästä vaikeutti elokuvan katsomista. Voi olla, että ympäristö ei sittenkään näyttänyt tarpeeksi uskottavalta. Kuin olisivat myllänneet suomalaisessa kuusimetsässä alkukeväällä.

Innokas, mutta vielä kokematon käsikirjoittaja Ted Griffin on lisäillyt pitkin matkaa verta ja sisälmyksiä, kauhunhetkiä ja yllätyksiä, mutta jälkimaku on karvas eikä ilmeisesti tarkoituksena ollut kuvottava. Mielenkiintoista on, että Erämaa syö miestä piti alun perin esittää elokuvateattereissa viime vuoden syksynä, mutta enää nykyisin niin harvinainen sensuuri kielsi sen näyttämisen. VHS -muodossa on saatavissa siis pätkitty videokooste.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2 / 2 henkilöä