Liika on liikaa

Adam McKayn ohjaama Uutisankkuri: Ron Burgundyn legenda (2004) on viime vuosina nostettu monissa listauksissa komedian klassikoksi. Improvisaatiolla väritetyssä vitsitykityksessä Will Ferrell tekee elämänsä roolin ylimielisenä uutistenlukija Ron Burgundyna, joka joutuu kulkemaan kovan tien huipulta pohjalle ja takaisin oman ylimielisen asenteensa vuoksi. Huumoria revitään pääasiassa mieskeskeisen paikallisuutistoimituksen seksismistä, mutta muuten tuli on vapaa ja vain taivas on vitsien rajana.

Elokuva on sikäli loistava, että se sisältää useita helposti muistettavia ja toisteltavia repliikkejä sekä paljon vitsejä, joista suurin osa osuu maaliin. Kokonaisuus osuu plussan puolelle juurikin väsymättömän vitsitykityksensä ansiosta.

Anchorman 2: The Legend ContinuesTekijöillä on ollut ilmeisen hauskaa, sillä kuvauksissa syntyi materiaalia enemmän kuin yhteen elokuvaan mahtui. Leikkauspöydälle jäänyttä tavaraa oli sen verran runsaasti, että siitä pystyttiin koostamaan kokonaan oma elokuvansa, Wake Up, Ron Burgundy: The Lost Movie (2004), jota pidetään alkuperäisen elokuvan henkisenä jatko-osana.

Ensimmäinen virallinen jatko-osa on Suomessa ilman teatterilevitystä jäänyt Anchorman 2: The Legend Continues. Burgundy on muuttanut New Yorkiin luomaan uraa, mutta saa potkut työstään osaavamman vaimonsa (Christina Applegate) vuoksi – tämä nähtiin myös ensimmäisessä elokuvassa. Masentavan startin jälkeen elokuva saa virtaa Burgundyn vanhan uutisporukan ilmestyttyä takaisin kuvioihin.

Ensimmäisessä Uutisankkurissa jäin kaipaamaan mediamaailman satiiria, sillä elokuva keskittyi pitkälti irtovitseihin. En odottanut katsovani mitään uutta Networkia (1976) ja tiedän, ettei satiiri ollut elokuvan pointti, mutta silti asia harmitti. Jatko-osassa tekijät yrittävät paikata tätä puutetta, sillä mukana on paljon naureskelua sensaatio- ja common interest -uutiskulttuurille. Burgundysta tulee suositumpi kuin koskaan, kun hän alkaa tehdä kepeitä juttuja isänmaallisista koiranpennuista ja takaa-ajoista. Nämä osiot ovat elokuvan viehättävimpiä.

Anchorman 2: The Legend ContinuesJuurikin tästä syystä on ärsyttävää, että leffa jää muilta osin sekavaksi. Will Ferrell, joka kannatteli ensimmäistä elokuvaa, jää pahasti sivuun tapahtumien keskiöstä, koska sivujuonia on liikaa: Burgundylla on suhde mustaan uutispäällikköön, lapsi ei saa tarpeeksi isänsä huomiota ja Brickilla (Steve Carell) on tyttöystävä.

Leikkauspöydälle on jälleen jäänyt reippaasti materiaalia, sillä elokuvasta julkaistu Extended Cut sisältää mainosten mukaan ”763 uutta vitsiä”. Tällä kertaa McKay ei kuitenkaan onnistu kasaamaan kaikesta haalimastaan tavarasta kelvollista kokonaisuutta. Väsynyt elokuva saa laimean lopun, kun mukaan lyödään yllätyksetön toisinto ensimmäisen osan uutistaistelusta.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1,7 / 3 henkilöä