Nyhveröstä salamurhaajaksi

Jotain Wantedin kaltaista voisi saada aikaan laittamalla tehosekoittimeen Matrixin, Fight Clubin, Hitmanin ja Shoot ’Em Upin. Ja vaikka Matrix ja Fight Club tuntuvatkin Wantedin lapsellisen angstailun rinnalla filosofian klassikoilta, on sisällössä riittävästi potkua aivokuolleen kesäleffan tarpeisiin, toisin kuin näissä Timothy Olyphantin ja Clive Owenin tähdittämissä ammuskeluissa.

© Universal Pictures25-vuotias Wesley Gibson (James McAvoy) on elämäänsä kyllästynyt nyhverö. Töissä on tylsää, pomo on kamala ja kotona tyttöystävä paneskelee Wesleyn parhaan kaverin kanssa. Sitten Wesley tapaa Foxin (Angelina Jolie) ja saa kuulla itselleen tuntemattomaksi jääneen, A-luokan tappajana kunnostautuneen isänsä kuolleen.

Wesley halutaan mukaan Fraternity-nimiseen salamurhaajien veljeskuntaan, jota uhkaa jäseniä yksi kerrallaan tiputteleva ex-jäsen. Aikansa vastusteltuaan Wesley päättää hyväksyä kohtalonsa ja kostaa isänsä murhan. Rankan treeni- ja kidutusputken avulla miehestä jalostetaan pesunkestävä tappokone, jolle ei parane enää vittuilla.

© Universal PicturesJames McAvoy istuu rooliinsa vielä nyhverövaiheessa, mutta katu-uskottavan toimintasankarin saappaisiin mies on liian laimea ja särmitön. Morgan Freeman vetää Fraternityn johtajan roolin niin väsyneellä rutiinilla, että American Gangsterissa katsojaa puuduttaneet Denzel Washington ja Russell Crowkin lienevät kateellisia. Näyttelijäpuolella piristysruiskeen tarjoilu jääkin tylynä kovismimminä hurmaavan Angelina Jolien tehtäväksi.

© Universal PicturesRaina pysyy loppuun asti vauhdikkaana, eikä tylsiä hetkiä juurikaan ole. Toiminta on liioitellun raakaa ja sarjakuvamaista. Parhaiden pyssymiesten kohdatessa luodit törmäävät toisiinsa ilmassa. Autokaahailuissa hypitään luontevasti bussin katolle ja junan kyljestä sisään. Sokerina pohjalla supertappajien sydän hakkaa taistelutahtia 400 kertaa minuutissa, mitä kuvataan tietenkin hidastuksilla.

© Universal PicturesViihdyttävän Wantedista tekee nimenomaan sen keskenkasvuinen asenne. Päähenkilöstä ei missään vaiheessa kasva perinteistä vastuuntuntoista, voimiaan hyvän tekemiseen käyttävää sankaria. Sen sijaan Wesleystä kehittyy identiteettikriisin piinaama, ympäristölleen vaarallinen oikukas nilkki, jonka päätä eivät vaivaa mitkään erityisen vahvat moraaliset harhat. Typerää mutta hauskaa.

Timur Bekmambetovin ohjaama Wanted perustuu Mark Millarin kirjoittamaan sarjakuvaan. Millaria pidetään taitavana väkivallalla mässäilevän elokuvamaisen toiminnan kirjoittajana ja myyjänä. Mies on kynäillyt myös mielenkiintoisen Toveri Teräsmies – Punatähden poika -sarjakuvan.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1,8 / 4 henkilöä