Vanha agentti, nuori agentti

Matt Weston (Ryan Reynolds) on nuori CIA:n työntekijä, jonka hommana on hoitaa kuulusteluun ja tärkeiden vankien säilytykseen tarkoitettua turvataloa Kapkaupungissa. Sisällä istumisen ja harvoin tapahtumarikkaan talonmiehen työn sijaan Weston haaveilee kentälle pääsystä. Sitten alkaa tapahtua, kun CIA:n entinen agentti, petollista toimintaa harjoittanut Tobin Frost (Denzel Washington) tuodaan paikalle epäselvien syiden takia.

TurvataloUntuvainen Weston joutuu Frostin ja CIA:n matkassa kovaan kouluun, kun kuulustelusuunnitelmat menevät pieleen ja alkaa todellinen jahti ja nuoren agentin tulikoe. Toisaalta taitava manipuloija Frost hiillostaa Westonia ja toisaalta tämän pomot jakelevat tiukkoja käskyjä, ja pian kenenkään motiiveista ei voi olla varma. Onko huippusalaista tietoa kantavan Frostin paljastumiseen syynä joku oman talon sisältä?

Turvatalo on puhdasverinen toimintaelokuva, ja sen keskeinen asetelma on kierosta mestarista ja oppipojasta. Frost osaa vedota Westonin inhimillisiin ja kokemattomiin puoliin, eikä nuori agentti enää tiedä, kehen luottaa. Weston oppii pian, että Frost on häikäilemätön rikollinen, mutta eipä oma pomokaan ihan puhtaalta vaikuta. Turmeltumattomana ei tästä rytäkästä selvitä, ja kovat ja kyyniset tavat ottavat pian nuoressa agentissa vallan. Onko tämä sittenkään niin erilainen kuin paheellinen opastajansa?

TurvataloElokuvasta ei vauhtia, kaahaamista eikä räiskintää puutu. Loppua kohden vastenmieliseksi muuttuvalla väkivallalla yritetään ehkä kurottaa syvällisempiinkin taajuuksiin kuin pelkkään viihdearvoon. Juoni on kuitenkin mahdottoman ulkokultainen ja kovin ennalta arvattava.

Washingtonin ja Reynoldsin esittämien hahmojen suhteessa on tavoiteltu intensiteettiä ja kontrastia, eikä se täysin epäonnistukaan. Vahinko vain, että muinoin hyviäkin luonnerooleja, kuten samantyyppisessä Training Dayssa (2001) tai etenkin musiikkidraamassa Mo’ Better Blues (1990), tehnyt Washington ei enää näyttele vaan luottaa itsetietoisiin ilmeisiin ja maneereihinsa. Senkin takia Turvatalo joutuu nopeasti unohdettavien elokuvien lokeroon.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,5 / 4 henkilöä