Kumman kaa?
Arvostelijalla menee sormi suuhun Tuplamorsiamen kaltaisen elokuvan kohdalla. Kyseessä on romanttinen komedia, joiden kohdeyleisöksi mielletään usein naispuoliset katsojat. En väitä, etteivätkö miehetkin katsoisi näitä elokuvia, mutta ainakin tässä tapauksessa päähenkilönä on oikean sulhasen valintaa pähkäilevä nainen. Höyhenenkevyt elokuva ei missään vaiheessa peittele tarkoitustaan, joka on ilmiselvästi pelkästään viihdyttää ja tarjota aineistoa päiväunia varten. Miten tällaista elokuvaa pitäisi arvioida?
Yksi asia on ainakin selvä: Tuplamorsian nollaa aivot tehokkaasti. Älyvapaassa tarinassa parisuhdeaiheista radio-ohjelmaa juontavan tohtori Emma Lloydin (Uma Thurman) hääsuunnitelmat mutkistuvat, kun palomiehenä työskentelevä Patrick (Jeffrey Dean Morgan) hakkeroi väestörekisterin näyttämään siltä kuin he olisivat aviopari. Motiivina toimii Emman Patrickin rakastetulle antama neuvo jättää miehensä. Emmalle jekku tuottaa päänvaivaa duunari-Patrickin esiintyessä hänen miehenään sekä myöhemmin näiden kahden tutustuessa ja ihastuessa toisiinsa. Pitäisikö Emman tehdä kuten kuulijoilleen opettaa vai naida turvallinen mutta tylsä Richard (Colin Firth)? Ei liene vaikea arvata, kumman kanssa päähenkilö lopulta astuu alttarille.
Elokuva on puuduttavaa katsottavaa. Katsoja vääntelehtii kiusaantuneena, olivatpa kyseessä sitten väkinäisen koomiset tilanteet Emman ja Patrickin elämänpiirien kohdatessa, pliisu romantiikka tai yhdentekevällä tavalla käsitelty parinvalintakysymys. Kaikkea elokuvassa esiintyvää leimaa tietynlainen falskius, aina karrikoiduista henkilöhahmoista epäloogisiin tapahtumiin. Patrick on komea, miehekkään rempseä ja hyvä tyyppi, Firthin tuttuun tyylinsä esittämä Richard taas brittienglantia puhuva nahjus. Kun tähän yhdistetään vielä läpeensä naiivi ja konservatiivinen sanoma, ovat kaikki kalkkunan ainekset kasassa.
Filmin lopussa tuntuu kuin olisi syönyt kilon suklaata. Herää kysymys, mitä vahvoista naisrooleistaan tunnetun Thurmanin ja sivuosassa saksalaisena rouvana hämmentävän Isabella Rossellinin tasoiset näyttelijät tekevät tällaisessa elokuvassa. Ehkäpä hekin tykkäävät välillä vaihtaa vapaalle. Tuplamorsiamen tapaisten tekeleiden ainut käyttötarkoitus lienevät siis tällaiset tilanteet, joissa pelkkä elokuvan katsominen on tärkeämpää kuin itse elokuva.
Toimituskunnan keskiarvo: 1,4 / 5 henkilöä
Seuraava:
12 Rounds
Show-painitalli WWE:n tuottama 12 Rounds on Renny Harlinille annettu tilaustyö, jonka tarkoitus on edistää vapaapainija John Cenan viihdeuraa painikehän ulkopuolella.
Edellinen: Kerran vielä, Harvey
Erinomaiset näyttelijäsuoritukset ja positiivinen sanoma korvaavat romanttisen pikkufilmin muita puutteita.