Totista toimintaa

Tulevaisuudessa suurin osa maapallosta on tuhottu kemiallisilla aseilla elinkelvottomaksi. Vain kaksi aluetta on säästynyt tuholta. Australiassa sijaitsevan slummimaisen Siirtokunnan duunarit rientävät päivittäin ahkeroimaan Britannian Yhdysvaltojen moderniin suurkaupunkiin. Työmatka sujuu näppärästi maapallon läpi kulkevalla pikahissillä.

Total RecallDouglas Quaid (Colin Farrell) työskentelee poliisirobotteja valmistavalla tehtaalla. Painajaismaiset mutta kiehtovat unet vaivaavat arkeensa tympääntynyttä miestä. Unissaan heppu seikkailee salaperäisen kauniin naisen kanssa (Jessica Biel). Rekall-niminen firma mainostaa tekevänsä unelmista todentuntuisia muistikuvia, joten Quaid päättää tarttua tilaisuuteen.

Kaikki ei mene niin kuin Strömsössä, ja yhtäkkiä Quaid huomaakin tappaneensa vaivattomasti läjän poliiseja. Seuraavaksi ukon kintereillä onkin jo puoli valtakuntaa, eikä oma vaimokaan (Kate Beckinsale) käyttäydy pelkästään hellyyden ehdoilla. Mistä tässä kaikessa on kyse? Onko Quaid tehdastyöläisen sijaan huipputreenattu salainen agentti, ja miten hän liittyy vapaan maailman sekä maanalaisen vastarintaliikkeen väliseen taisteluun? Vai onko kaikki sittenkin pelkkää kuvitelmaa?

Total RecallTotal Recallin koko sisällön näkee trailerista – yhtään enempää ei ole luvassa.Vastausten perässä rymistellään toimintakohtauksesta toiseen pyssyjä paukutellen, katoilla pomppien ja leijuvilla autoilla poliiseja pakoon huristellen. Vainoharhaista tunnelmaa ei juurikaan vaivauduta ruokkimaan – mitä nyt joku aina välillä toteaa Quaidille, että todellisuudessa tämä istuu vielä Rekallin tuolissa. Ja sitten Quaid ampuu tyypin. Sen kummempaan kelailuun leffa ei katsojaansa kannusta. Toki jos oikein pinnistelee, voi elokuvan halutessaan nähdä alemmuudentunnosta kärsivän miehen epätoivoisena fantasiana voittaa korkeammassa asemassa oleva vaimonsa ja saada kokea olevansa poikkeuksellisen tärkeä ihminen.

Päähenkilöt on kuitenkin käsikirjoitettu niin tylsiksi ja pinnallisiksi, ettei näiden puolesta jaksa jännittää edes velvollisuudentunnosta. Die Hard 4.0:n ja muutaman Underworldin ohjaajana kunnostautunut Len Wiseman ei tällä kertaa onnistu puhaltamaan toimintakohtauksiin minkäänlaista jännitettä. Kunnollisten action-oivallusten puute saa ylenpalttisen temppuilun vaikuttamaan ikävystyttävältä kikkailulta.

Total RecallLeffan parhaaksi anniksi kohoaakin Blade Runnerista ja Minority Reportista häpeilemättä lainaava scifi-design. Pelkästään Siirtokunnan sateisia katuja ja neonvalojen loisteessa hehkuvaa yöelämää voisi toljottaa tuntikausia. Silmäkarkin lisäksi kaikki muu onkin sitten totaalisen mitäänsanomatonta juoksentelua, jonka ohessa leffa unohtaa surutta suurimman osan kiehtovimmasta potentiaalistaan. Muistin, identiteetin ja harhaisen mielen tutkiskelua ei vaivauduta edes yrittämään.

Legandaarisen tieteiskirjailija Philip K. Dickin (1928–1982) novelliin perustuva tarina on filmattu aiemmin Paul Verhoevenin ohjauksessa vuonna 1990. Iso-Arskan tähdittämä Total Recall – unohda tai kuole tuntuu tämän uutukaisen rinnalla kerrassaan nerokkaalta. Uuden Total Recallin katsominen aiheuttaakin samanlaisia tuntemuksia kuin avaruuskypärän hajoaminen Marsissa: naama vääntyy ja silmät meinaavat pullahtaa kuopistaan silkasta typeryydestä.

*
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1,2 / 6 henkilöä