Kuka vartioi vartijoita?
Ensin varoituksen sana: Isku New Yorkiin ei ole elokuva, jota sen mainostekstit ja harhaanjohtava suomalainen käännösnimi antavat ymmärtää sen olevan. Nimestä ja kansista päätellen teos on 9/11-henkinen tiukka terroristijahti ja trilleri, mutta sitä se on vain osaksi. Elokuvan alkuperäinen nimi Five Minarets in New York on mukaelma turkkilaisesta kansanlaulusta "Bitlisin viisi minareettia" eikä suinkaan viittaa iskuun New Yorkiin tai muuallekaan.
Alkukohtauksessa on tarjolla terroristijahtia ja tulitaistelua koko rahan edestä, kun Turkin poliisin erikoisjoukot iskevät fanaattisten islamistiterroristien pesään ja pistävät partasuuta kylmäksi metsästäessään näiden johtajaa, Dajjal-koodinimellä tunnettua uskonnollista vaikuttajaa. Poliisit saavat vinkin tämän henkilöllisyydestä ja kaksi poliisia Haci (Haluk Bilginer) ja Firat (Mahsun Kirmizigül) lähetetään New Yorkiin toimimaan yhteistyössä paikallisten poliisien kanssa tarkoituksenaan pidättää terroristijohtaja ja saada tämä luovutetuksi Turkkiin.
Acar-niminen mies (Mustafa Sandal) pidätetäänkin, mutta tutkiessaan tapausta ja kuulustellessaan Acaria herää epäilys siitä, onko Acar sittenkään terroristi vai ei. Acar on hurskas muslimi, mutta naimisissa kristityn Marian (Gina Gershon) kanssa ja vastustaa väkivaltaa. Myös Acarin amerikkalainen muslimiystävä Marcus (Danny Glover) tekee kaikkensa vakuuttaakseen viranomaiset siitä, että Acarilla ei ole mitään tekemistä terrori-iskujen kanssa. FBI:n jäyhä edustaja Becker (Robert Patrick) puolestaan on avoimen rasistinen ja leimaa kaikki muslimit epäilyksenalaisiksi.
Elokuva on Mahsun Kirmizigülin pitkään hautoma projekti, jonka parissa mies on työskennellyt vuosikausia. Kirmizigül näyttelee itse Firatin roolin ohjauksen ja käsikirjoittamisen ohella, ja ohjaajalla on selvästikin paljon sanottavaa voimankäytöstä, vihan ja katkeruuden kierteestä sekä islamin eri tulkinnoista. Teoksessa on sekä pohdiskelevaa, rauhanomaista islamin tulkintaa että klassisia fanaattisia fundamentalisteja leikkaamassa kurkkuja auki. Kaiken keskellä ovat maallisen virkakoneiston turkkilaispoliisit, jotka yrittävät pysäyttää terrorin ja samalla säilyttää oman inhimillisyytensä brutaalin väkivaltaisten kuulustelukohtausten ja rynnäkköiskujen lomassa.
Vaihdos toimintatrilleristä pohdiskelevammaksi henkilödraamaksi tuo teoksen sisälle melkoisia rytminvaihdoksia, mutta linjanmuutos toimii hyvin ja tuo uusia elementtejä tarinaan. Paikoin sävy on kenties hieman liiankin päällekäyvä ja osoitteleva, mutta aihe on ollut Kirmizigülille sydäntä lähellä niin monta vuotta, että väkinäisesti etäännytetympi kerronta olisi ollut keinotekoisen tuntuinen.
Teemat uskonnosta, terrorista, kostosta ja viranomaisten moraalin lipeämisestä ovat tuttuja monesta muustakin yhteydestä, mutta tällä kertaa näkökulma muslimiterrorismiin on turkkilainen, muslimien tekemä näkökulma, jossa yhdysvaltalaiset tähdet ovat tukemassa turkkilaisnäyttelijöiden roolisuoritusta, ei toisin päin. Kokonaisuutena Isku New Yorkiin on kiinnostava, mukaansatempaava trillerin ja henkilödraaman yhdistelmä, jonka tietyt ennalta-arvattavuudet antaa helposti anteeksi tarinan nimissä.
Seuraava:
The Flowers of War
Dynaamiset sotakohtaukset ja herkkä henkilökuvaus vuorottelevat Yimou Zhangin viimeisimmässä elokuvassa.
Edellinen: Kovasikajuttu
Asenteella paikkaansa etsivät kehitysvammaiset potkaisevat armottoman kokovartalopeilin katsojan eteen.