Seikkailun viemää

Risto Räppääjä -elokuvien sarja siirtyi Timo Koivusalon ja Artista Filmin huomaan vuosi sitten ensi-iltansa saaneen Risto Räppääjä ja liukas Lennart -elokuvan myötä. Tekijöiden vaihtuminen ei vaikuttanut yleisömenestykseen. Elokuva keräsi aiempien Mari Rantasilan ohjaamien Räppääjien tapaan ison yleisön, 265 000 katsojaa.

Risto Räppääjä ja Sevillan saituriKoivusalon käsissä aiempien Räppääjien sarjakuvamainen tyyli maltillistui ja Koivusalo onnistui erityisesti aikuisrooleihin löytämään sopivat näyttelijät. Hahmovetoinen Liukas Lennart oli Vesa Vierikon show jopa siinä määrin, että Risto Räppääjä (Samuel Shipway) vaikutti omassa elokuvassaan enemmänkin sivuhahmolta. Tämä lipsahdus on uudessa Sevillan saituri -elokuvassa korjattu. Risto on nyt selkeästi juonivetoisen tarinan päähenkilö, ja hyvä niin.

Riston Sevillassa asuva sukulaissetä (Esko Roine) aikoo testamentata omaisuutensa Ristolle, kun muita perijöitä ei ole. Saita kitupiikki aikoo ennen testamenttinsa tekoa tutustua kaukaiseen sukulaispoikaansa, jotta voi varmistua tämän kunnollisuudesta. Saiturin salaperäisessä kartanossa on Ristolle ja Nellille tarjolla melkoinen seikkailu.

Risto Räppääjä ja Sevillan saituriSinikka ja Tiina Nopola ovat kirjoittaneet tarinan suoraan elokuvaksi, kirjaversio tosin julkaistiin ennen elokuvaa. Tarina on juonenkuljetukseltaan ja draaman kaareltaan kuin elokuvakäsikirjoittamisen oppikirjasta ja Koivusalon kaltaisen pitkän linjan elokuvantekijän käsissä tarina on taipunut sulavasti vakokankaalle.

Seikkailuntäyteisessä elokuvassa ei ole suvantohetkiä ja musiikkinumerotkin on pidetty aiempaa maltillisempina. Alle tunnin ja vartin mittaista elokuvaa ei ole myöskään tarpeettomasti pitkitetty. Yksinkertainen seikkailujuoni ja karikatyyriset hahmot eivät pidempää elokuvaa kykenisi kannattelemaankaan. Tosin yhdestä lyhykäisesti vilahtavasta sivuhahmosta" voisi melkein kehitellä oman elokuvasarjan: aikuisille tarkoitetun aikamies Risto Räppääjän. Siinä määrin mieleenpainuvasti Heikki Silvennoinen tulkitsi aikuista Ristoa lyhyessä unelmointikohtauksessa.

Risto Räppääjä ja Sevillan saituriRisto Räppääjän ja Sevillan saiturin myötä voisi sanoa Koivusalon löytäneen oman leipälajinsa. Koivusalon suoraviivainen elokuvakerronta soveltuu lapsikeskeiseen koko perheen elokuvaan ja Sevillan saiturillekin on helppo ennustaa menestystä. Ei liene myöskään mikään yllätys, jos Koivusalo ensi kesänä kuvaisi jälleen Naantalin vanhassa kaupungissa seuraavaa Räppääjää.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,5 / 2 henkilöä