Kimaltavaa anarkiaa

Lego elokuva (2014) yllätti muutama vuosi sitten elokuvissa kävijät ja kriitikot omaperäisellä ja sydämellisellä tarinallaan. Suureksi hitiksi noussut elokuva yhdisti Lego-brändin leikilliseen iloon ja mielikuvituksen maailmoihin tekemättä elokuvasta liian suoraa mainosta. Animaatio käytti legojen muotokieltä innovatiivisesti hyväkseen poistuen animaatiomaailmasta muutamaksi hetkeksi vain tuodakseen tarinaan uusia tasoja.

The Lego Movie 2: The Second PartLego elokuva 2 jatkaa siitä, mihin ensimmäinen osa jäi. Legojaan itsevaltiaana hallinnut isä (Will Ferrell) antoi pojalleen Finnille (Jadon Sand) luvan rakentaa legoista omannäköisensä maailman. Ainoa ehto on se, että pikkusisko Bianca (Brooklynn Prince) pääsee mukaan leikkeihin. Dubloillaan kaiken rikkova pikkusisko ei kuitenkaan osaa leikkiä Finnin ohjeiden mukaan ja tämä sekasorto heijastuu myös legovaltakuntien elämään. Suuren hävityksen jälkeen Emmetin on ystävineen pakko löytää ratkaisu rinnakkaiseloon uusien asukkaiden kanssa tai musta varastolaatikko uhkaa kaikkia.

Ensimmäinen Lego elokuva keskittyi legovaltakunnan monimuotoisuuden säilyttämiseen ja idearikkauden vaalimiseen. Sen hyppääminen lopussa legohahmojen todellisuudesta tarinaksi isästä ja pojasta kertoi aikuisten ja lasten erilaisesta suhteesta legorakenteluun.

The Lego Movie 2: The Second PartLego elokuva 2 siirtää suuren osan tarinastaan ulos legomaailmasta leikkeihin, jotka erottavat sisarukset toisistaan. Vaikka Finn edellisessä osassa kannatti mallirakennelmien uudistamista, on hänestä kasvanut synkkä teinipoika, jota ei kiinnosta siskon kimaltava anarkismi. Painopisteen siirtyminen leikkijöihin legojen sijaan estää jatko-osaa toimimasta omana tarinanaan.

Jatko-osassa vastakkain asettuvat perinteiset palikkahahmot ja tytöille markkinoidut legosetit, kuten Friends ja FairyElves maailmat. Värikkäät ja pyöreät figuurit uhkaavat viedä elintilan vanhoilta hahmoilta. Tätä uhkamallia Emmetille yrittää selventää uusi salaperäinen ystävä, seikkailijamies Rex. Uusissa planeetoissa yhdistellään ennakkoluulottomasti erimuotoisia palikkoja toisiinsa ja eikä rajoittauduta materiaalivalinnoissa vain muoviin, sillä kimalleliimat ja kankaanpalaset ovat mukana luomassa uusia sankareita. Sukupolvien välinen taisto Lego elokuvasta muuttuu sukupuolien väliseksi taistoksi Lego elokuva 2:ssa.

The Lego Movie 2: The Second PartLego elokuva 2 on yhä täynnä huumoria ja pieniä yksityiskohtia, jotka tekevät tarinasta kiinnostavan. Sen suomenkielinen versio on toimiva, mutta äänicameot eivät käänny ja suuri osa vitseistä viittaa englanninkielisten ääninäyttelijöiden uraan legoleffojen ulkopuolella. Emmetin äänenä kuultavan Chris Prattin yhteys Jurassic Park -elokuviin on esimerkiksi usean vitsin kohteena. Lego elokuvassa toki vitsailtiin populaarikulttuurilla, mutta se ei koskaan unohtanut lapsia. Lego elokuva 2 tuntuu olevan kiinnostuneempi metaelokuvansa rakentamisesta kuin katsojistaan, vaikka se ei suoraan tunnu olevan suunnattu Lego Batmanin (2017) tavoin vanhemmille katsojille.

Kummankin osan käsikirjoituksesta vastanneet Phil Lord ja Christopher Miller tuntuvat käyttäneen terävimmän särmänsä Spider-Man: Kohti Hämähäkkiversumia (2018) -animaation tekoon.

The Lego Movie 2: The Second PartLego elokuva 2:n kaksi maailmaa eivät täysin sulaudu yhteen, mutta tarinat eivät toimi myöskään yksin. Ensimmäisessä elokuvassa keskiössä olivat legot, kun taas jatko-osa nojautuu suurilta osin ihmisten maailmaan unohtaen samalla sen, mikä teki ensimmäisestä elokuvasta suuren hitin. Animaatio on yhä kiiltävän kimaltelevaa, mutta legopaloja ei käytettä siinä yhtä kekseliäästi osana tarinankerrontaa. Virtaviivaisuus saa jatko-osan muistuttamaan toisen tason legosarjoja ja televisioelokuvia, joita syntyy tasaiseen tahtiin.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2 / 2 henkilöä