Perhe on pahin sekä paras

Fast & Furious -elokuvasarja on saavuttanut jo yhdeksännen osansa eikä viimeisimmistä elokuvista tuttu konsepti osoita väsymisen merkkejä, kun amerikkalaiset perhearvot yhdistetään nopeiden autojen täyttämään agenttiseikkailuun. Eniten sarjan elokuvia luotsanneen ohjaaja Justin Linin paluu kuskin paikalle Fast & Furious 9 (2021) elokuvassa on hallittu ja energinen, mutta liian vahvasti menneisyyteen nojaava.

Fast & Furious 9Farmillaan leppoisia eläkepäiviä poikansa Brianin ja vaimonsa Lettyn (Michelle Rodriguez) kanssa viettävä Dom (Vin Diesel) houkutellaan ystäviensä Romanin, Tejin ja Ramseyn (Tyrese Gibson, Ludacris, Nathalie Emmanuel) toimesta takaisin agenttipuuhiin, joiden kohteena on MacGuffinina tällä kertaa toimiva maailman asejärjestelmiä hallitseva laite. Sen perässä on myös miljonäärin poika Otto (Thue Ersted Rasmussen) apunaan hakkeri Cipher (Charlize Theron) sekä Domin kanssa nuoruudessa riitautunut veli Jakob (John Cena).

Fast & Furious 9 on viihdyttävää jatkoa sarjan aiemmille elokuville, joiden tapahtumiin ja hahmoihin viitataan lähes taukoamatta. Hahmojen välisiä tunnesiteitä tuntemattomalle katsojalle jääkin käteen hyvin perinteinen toiminnantäyteinen kesän blockbuster. Uutena lisäyksenä saagaan saadaan kliseisyydestään huolimatta vanhempien elokuvien estetikkaa tavoittelevat kiinnostavat takaumat Toretton veljesten (Vinnie Bennett, Finn Cole) nuoruuteen. Niissä olisi nousevien näyttelijälahjakkuuksien myötä potentiaalia myös sarjan laajentamiselle spinoff-elokuvien rinnalle.

Fast & Furious 9Kaahailuun ja ampumiseen keskittyvä toiminta etenee sulavasti mantereelta toiselle viidakkojen ja kaupunkien katujen välillä vaihtuvissa tapahtumapaikoissa. Avaruudessakin poiketaan jo ennen kuin Tom Cruise on elokuvissaan sinne ehtinyt. Autostunttien toteutus on näyttävää, mutta laajenee usein digitaalisten efektien avulla fysiikan lakeja uhmaavan epäuskottavuuden puolelle, mikä tosin on linjassa elokuvan luoman maailman ja genrekonventioiden kanssa. Perheen selviämistä uskomattoman vaarallisista tilanteista kommentoidaan hymyhuulessa Tyrese Gibsonin Romanin kautta, mutta tämän kaltainen metatason pohdinta ei istu luontevasti elokuvan osaksi.

Fast & Furious 9 on pääosin juonellisesti koherentti, mutta auttamatta liian pitkä alkaen loppua kohti kiihdyttämisen sijaan laahata sivujuonten osalta. Elokuva alkaa myös toistaa itseään draamallisemmissa suvantokohdissa sekä toimintakohtauksissa toisiaan puoleensa vetävien magneettien tavoin. Suuren tuotannon realiteetit taas näkyvät räikeän tuotesijoittelun lisäksi elokuvan komissiotyön tuloksena syntyneeltä vaikuttavassa rakenteessa ja loppuratkaisussa.

Fast & Furious 9Vin Dieselin tunnetuin rooli on tunnetilojen välittämisessä odotetun kivikasvoinen takuusuoritus. Paremmin pärjää John Cena, jonka motivaatioista on juonen kuluessa jopa oikeasti kiinnostunut. Hänen komediallisempaa rooliaan Peacemakerina uudessa The Suicide Squadissa (2021) jää odottamaan innolla. Domin perheen lisäksi suurin osa valtavasta määrästä sarjassa aiemmin vierailleita tähtiä jää vain pistäytymiseksi tai taustahahmoiksi, mikä on myös kuolleista heränneen Hanin (Sung Kang) kohtalo.

Muille kuin Hurjapäät-sarjan runsaslukuisille faneille Fast & Furious 9 on näyttävä, mutta tavanomaisuudessaan puuduttava avaus kesäelokuvien kaudelle, jonka huippuelokuvat antavat toivottavasti odottaa itseään.

* *
Arvostelukäytännöt