Pommi tekee rakkaudelle ihmeitä

Toisen maailmansodan aikaisessa Lontoossa kirjailija Maurice Bendrixillä (Ralph Fiennes) on suhde ystävänsä Henry Milesin (Stephen Rea) vaimoon Sarahiin (Julianne Moore). Sota ei merkitse rakastavaisille tuhoa, se vain auttaa pakenemaan salaiseen intohimoon. Mutta ei tarvitse kuin kerran, kun pommi räsähtää rakkauden piilopaikkaan, ja sen jälkeen Sarah ei enää suostu näkemään Mauricea. Kaksi vuotta myöhemmin, sodan jo loputtua, Maurice saapuu tapaamaan Henrya ja Sarahia.

The End of the Affair / Jutun loppu - © 1999 Columbia PicturesJutun loppu sisältää kolmiodraaman asetelmat. Kysymys on kahdesta täysin erilaisesta rakastetun palvonnasta. Mauricen ja Sarahin välinen romantiikka on täydellinen vastakohta Henryn ja Sarahin väliselle kunnioittavalle ihailulle. Vaikka kyse onkin pettämisestä, on heti alussa esitettyjen luonnekuvien avulla selvää, että mustasukkaisuus ei kummaltakaan taholta johda edes käsirysyihin. Sarahin hyvin vakavasti sairastuessa miesten välit vain lähenevät entisestään.

Kiehtovinta Jutun lopussa on, miten päähenkilöiden väliset epäluulot toisistaan saavat seuraamuksiaan tosielämässä. Sarah, joka alkaa uskoa ihmeisiin, lopulta hallitsee ihailuaan ratkaisujen kuningattarena. Tarinan kulku tuntuu tukevan ajatusta, että ihmisen tulevaisuus on se, mihin uskoo. Jutun lopussa (jumalan?) kiitos seisoo: näin käy rakkauden, jos ei toinen uskokaan.

The End of the Affair / Jutun loppu - © 1999 Columbia PicturesJutun loppu on toinen filmi-sovitus Graham Greenen puoliomaelämäkerrallisesta romaanista. Ensimmäisen version ohjasi Edward Dmytryk vuonna 1955. Neil Jordanin versio on Julianne Mooren ja Ralph Fiennesin ansiosta kaunis ja uskottava intohimodraama. Tosin uskon tematiikassaan vähän turhan ylimaallinen ja kerronnassaan hämmentävästi itseään toistava.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,5 / 2 henkilöä