Perinteisen tarinankerronnan ystävä

Juha Wuolijoki ehti pelastaa joulupukin syntytarinan Suomeen

Joulutarinan ohjaaja ja tuottaja Juha Wuolijoki ja käsikirjoittaja Marko Leino tekivät elokuvaa varten paljon tutkimusta. Alkuun he eivät uskoneet, että ideaa joulupukin lapsuusvuosien elokuvaamisesta ei oltu vielä varattu.

– Koko ajan epäilimme, että kyllä kohta jostain pompsahtaa esiin Disneyn tai jonkun muun animaatio tai live action -elokuva, joka kertoo miten joulupukista tuli joulupukki. Mitä enemmän teimme taustatyötä, niin huomasimme että tällaista ei ole. Ajattelimme, että voimme tehdä tästä elokuvan ja pelastaa samalla joulupukkia Suomelle.

Ei joulupuurolle

Astrid Lindgrenin sadut koskettavat Wuolijokea enemmän kuin Tim Allenin jouluhassuttelut.

– Näyttelijä Hannu-Pekka Björkman sanoi mielestäni hyvin, että jos yleisö odottaa tonttuleikkejä ja puuronsyöntiä, niin tämä ei ole ihan sitä. Me emme kokeneet kauhean läheiseksi sellaista ilotulitusparaatia. Uskoimme, että ei ole koskaan vanhanaikaista kertoa hyvää tarinaa.

Joulutarinassa on kansainvälisenä rahoittajana kanadalainen Delphis Films. "Co-executive-tuottajana" amerikkalainen näyttelijä Michael Badalucco, joka on tuttu tv-sarjasta Oikeus ja kohtuus (The Practice) ja Wuolijoen vanha yhteistyökumppani Gourmet Clubista.

– Olimme Cannesissa tänä vuonna esittelemässä leffan materiaalia Hannu-Pekka Björkmanin kanssa. Siellä kansainväliset myyntiyhtiöt samalla lailla innostuivat tästä, niin kuin me olimme innostuneet pari vuotta aikaisemmin. Me olimme ihmeissämme, että okei, tässä on kuitenkin suomalainen elokuva ja suomalaiset näyttelijät, jotka eivät sano suoraan mitään myyntiyhtiöille. Mutta he innostuivat tarinasta.

Anti-makkaratehdas

Kumpi on vaikeampaa, tuottaminen vai ohjaaminen?

– Kyllä se on rahoituksen kerääminen. Sen vakuuttaminen, että antakaa nyt tänne muutama miljoona euroa, on aina aika kova työ. Tämä ei ole kuitenkaan makkaratehdas, josta voisi esittää piirustuksia ja sanoa, että tällä lailla me ruvetaan niitä makkaroita tekemään.

Ohjaaja Wuolijoki mainitsee perinteisen tarinankerronnan tärkeyden moneen kertaan ja saa tyydytystä näyttelijäntyön onnistumisesta.

– Jos näyttelijäntyö on koskettavaa ja uskottavaa, niin silloin minun työni ohjaajana on jollain tasolla onnistunut. Se on minusta kuitenkin ohjaajan keskeisin työ. Minä olen perinteinen, uskon siihen, että hyvä tarina on hyvä tarina. Sen voi kertoa puhtaasti.

E.T. ja Hella W

Kysyttäessä mikä on paras jouluelokuva, Hannu-Pekka Björkman huutaa taustalta, että Tim Burtonin Painajainen ennen joulua.

– Jota me olemmekin katsoneet muutaman kerran. Paras jouluelokuva voisi olla... myös jotain ihan muuta… E.T.! Se on koskettava perustarina, joka sopii kaikille.

Wuolijoki valmistelee käsikirjoittaja Outi Nyytäjän kanssa elokuvaa Hella W. Kirjailija Hella Wuolijoki oli Juhan isänisänisän veljen vaimo.

– Se on sitten seuraava projekti jota lähden tekemään, kunhan toivun näistä Joulutarinan kevyistä pikku pakkasista. Kuvattiin -36 asteessa, se oli aika kivaa.