Yhteiskunnallista elokuvaa, taiteellisia kannanottoja ja hienoja festivaalivieraita

Yhteiskunnallisen elokuvan ja taiteen festivaali Lens Politica järjestetään Helsingissä 11.–15.11.2009 jo neljättä kertaa. Lens Politica 2009 tuo Helsinkiin ajankohtaisia ja Suomessa harvoin nähtyjä yhteiskunnallisen elokuvan ja taiteen tekijöitä. Festivaalilla keskitytään tarkastelemaan taidetta poliittisen vaikuttamisen välineenä: näkemyksiä vaihdetaan niin elokuvanäytöksissä, taidenäyttelyissä, paneelikeskusteluissa ja seminaareissa kuin työpajoissakin.

Yksi festivaalin tämän vuoden pääteemoista on Lähi-itä. Lens Politica esittää yhteistyössä tanskalaisen MidEast Cut -festivaalin kanssa laajan kirjon dokumentteja, kokeellista elokuvaa ja videotaidetta esimerkiksi Iranista, Palestiinasta, Libanonista ja Israelista. Suomessa ei juuri ole esitetty kokeellista elokuvaa Lähi-idän alueelta ja siksi Lens Politicassa paneudutaan tämän alueen uusiin, nuoriin tekijöihin, jotka teostensa kautta kommentoivat ja tulkitsevat yhteiskuntansa sosiopoliittisia muutoksia.

The Yes Men Fix the World Lähi-idän lisäksi festivaalilla käsitellään muun muassa ranskalaista media-aktivismia ja tutustutaan ranskalais-afrikkalaisiin dokumentteihin ja lyhytelokuviin. Lisäksi teossarjoja on Saksasta, Virosta, Kuubasta ja Venezuelasta. Luvassa on myös rankkaa politisointia amerikkalaiseen tyyliin, kun esimerkiksi toisinajattelija Norman Finkelsteinista kertova dokumentti vyöryy kankaalle.

Festivaalilla tavataan myös libanonilainen videotaiteilija ja taidehistorioitsija Khaled Ramadan sekä ranskalainen uuden polven avantgardistitaiteilija Jean Gabriel Perriot, jonka vahvasti kantaaottavia mediataideteoksia esitetään Lasipalatsin seinällä sekä Helsingin raitiovaunuissa. Tapahtuman vieraisiin kuuluu myös iranilainen taiteilija Shahin Afrassiabi, joka toteuttaa Kuvataideakatemian opiskelijoiden kanssa Helsingin katukuvassakin näkyvän näyttelyn.

Osa Lens Politican ohjelmistosta syntyykin aikaisempien vuosien tapaan yhteistyössä Kuvataideakatemian ja Taideteollisen korkeakoulun opiskelijoiden kanssa. Kuvataideakatemian opiskelijat työstävät festivaalille omia taidenäyttelyitään kun taas TAIKin dokumenttilinjan opiskelijat esittävät tuoreimpia elokuvateoksiaan. Taidekentän nuoresta ytimestä nousee esiin mielenkiintoinen kirjo ajankohtaisia teoksia.

Huikeat vieraat avajais- ja päätösnäytöksessä

Lens Politican avajaiselokuvana nähdään The Yes Men Fix the World (2009). The Yes Men on ryhmä yhdysvaltalaisia aktivistitaiteilijoita, jotka pyrkivät herättämään keskustelua satiirisilla ja yhteiskuntakriittisillä tempauksillaan. Festivaalin vieraaksi saapuu toinen Yes Men -ryhmän johtokaksikosta ja elokuvan ohjaajista, Mike Bonanno, joka esiintyy festivaalin avajaisnäytöksessä keskiviikkona 11. marraskuuta Kiasma-teatterissa.

American RadicalFestivaalin päätöstapahtumassa Bio Rexissä sunnuntaina 15. marraskuuta nähdään dokumentti American Radical: The Trials of Norman Finkelstein (2009), joka on henkilökuva tunnetusta amerikanjuutalaisesta toisinajattelijasta Norman Finkelsteinista. Kiistelty kirjailija ja politiikantutkija vierailee festivaalilla ja on läsnä elokuvan näytöksessä. Vuonna 1953 syntyneen Finkelsteinin molemmat vanhemmat ovat selvinneet keskitysleiriltä, äiti Majdanekista ja isä Auschwitzista, ja mies itse on noussut julkisuuteen antisionistisina pidettyjen mielipiteidensä takia sekä Israeliin ja Yhdysvaltain Lähi-idän politiikkaan suuntautuvan kritiikkinsä ansiosta.

Elokuvassa seurataan Finkelsteinia hänen matkatessaan ympäri maailmaa luennoimassa Israelin ja Palestiinan välisestä konfliktista. Niin tutkijan kannattajat kuin hänen vastustajansakin pääsevät ääneen tässä tarkkanäköisessä dokumentissa. Finkelsteinin teorioita sekä häntä henkilönä kommentoi muun muassa Finkelsteinin ystävä ja amerikkalaisen vasemmiston tunnetuimpiin hahmoihin kuuluva Noam Chomsky.

Festivaalin muista elokuvista voisi mainita vaikkapa ruotsalaisen Fredrik Gerttenin dokumentin BANANAS!* (2009), jossa seurataan nicaragualaisten viljelijöiden oikeustaistelua Dole Fruit Companya vastaan, sekä kreikkalaisen Stelios Koulin ohjauksen Apology of an Economic Hitman (2009), jossa talousalan sisäpiiriläinen John Perkins kertoo karmivia tositarinoita Yhdysvaltojen vallan rakentumisesta köyhien maiden kustannuksella. Italialaiskaksikko Matteo Scannin ja Angelo Miotton dokumentti Basque Chronicles (2009) puolestaan kuvaa läntisen maailman vaietuinta konfliktia, baskien itsenäisyystaistelua Espanjassa.

Lisätietoja Lens Politican ohjelmistosta festivaalin kotisivuilta: http://www.lenspolitica.net/