Sinänsä kiinnostavia lyhytpiirrettyjä luokattoman huonossa paketissa

Yhdysvaltojen liityttyä toiseen maailmansotaan Hollywoodin viihdekoneisto valjastettiin yhteiseen rintamaan akselivaltoja vastaan. Filmitähdet kiersivät keräämässä rahaa kotimaassa ja vierailivat myös rintamalla viihdyttämässä joukkoja. Elokuvia tuotettiin runsaasti, eskapistista viihdettäkin usein enemmän tai vähemmän propagandistisista lähtökohdista. Myös suositut piirroshahmot värvättiin taisteluhengen ja moraalin nostattajiksi sotapropaganda-animaatioissa, joita näytettiin ajan tavan mukaan elokuvaesitysten alkukuvina.

Daffy the CommandoLuokattoman kehnotasoisessa dvd-julkaisussa Warner Bros World War II Cartoons on mukana neljä Warner Brothers -yhtiön toisen maailmansodan aikaista lyhytelokuvaa, joissa tuotantoyhtiönsä kuuluisimmat animaatiohahmot Väiski Vemmelsääri (Bugs Bunny) ja Repe Sorsa (Daffy Duck) ottavat yhteen vihollisen kanssa. Ensin Väiski kohtaa pommikoneita sabotoivan gremlinin ja seuraavaksi Repe pudotetaan etulinjaan kommandoksi saksalaisten kiusaksi. Kolmannessa lyhärissä saatetaan naurunalaisiksi silloisten akselivaltojen johtajat Hitleristä Hirohitoon. Neljännen koosteeseen päässeen piirretyn valistuksellisena pointtina on romumetallinkeräys ja kuinka se saa Hitlerin epätoivoiseksi

Falling HareDvd-levylle kerättyjen lyhytpiirrettyjen kuvanlaatu on jokseenkin huonoa vhs-nauhatasoa ja ääni on niin ikään suttuista. Minkäänlaisia taustatietoja elokuvista tekijöineen on turha levyltä etsiä, niitä ei vain ole, mikä on harmittavaa. Tämän tyyppiseen julkaisuun taustoittava lisämateriaali ja elokuvien tuotantohistoriaa avaavat making-offit olisivat sopineet paremmin kuin hyvin. Suomenkieliset tekstitykset ovat sentään mahtuneet mukaan tanskalaisvalmisteiseen dvd-koosteeseen. Uskonkin, että Warnerin itsensä julkaisemista kokoelmista löytyy paljon paremman tasoisia versioita näistäkin pienistä piirrosklassikoista.

Syy siihen, että jokin muu taho kuin Warner Bros julkaisee näitä lyhäreitä, on ainakin Wikipedian perusteella se, että Warner ei jostain kumman syystä uusinut aikanaan oikeuksiaan käsillä oleviin pätkiksiin. Oli miten oli, niin tällaiset rahastukselta haisevat ja laadultaan kovin kyseenalaiset julkaisut joutaa jättää kaupan hyllyyn – varsinkin, kun levyltä löytyvät neljä piirroselokuvaa ovat vapaasti katsottavissa myös esimerkiksi YouTubessa:

*
Arvostelukäytännöt