Kaveria ei jätetä

Amerikkalaisen sotahöpön parhaan perinteen mukaisesti Vihollisen keskellä tarjoaa tutun selviytymistarinan vihollislinjojen taakse pinteeseen jääneestä amerikkalaissotilaasta, jota lopussa mennään porukalla pelastamaan tuulen tuivertaessa ja torvien soidessa. Bosniassa vihollislinjojen taakse pudonnut jenkkipilotti uhkaa jäädä hylätyksi Nato-liittolaisten jahkailun takia, mutta omapäinen amiraali pitää poikansa puolta viimeiseen asti. Aihe on siis pumpattu tyhjiin jo lukemattomia kertoja aiemmin milloin minkin konfliktin tai kriisipesäkkeen kontekstissa.

© 2001 20th Century FoxUudelleen sodan ja sankaruuden löytäneen Hollywoodin konsepti pidättäytyä syyskuun tapahtumien jälkeen sodista ja väkivalloista on osoittautunut pelkäksi pieruksi Saharassa, koska sotakuume on päinvastoin potenut hyvinkin kuumana. Listaa koristavat edellä mainitun lisäksi mm. Schwarzeneggerin Sivulliset uhrit ja vakoilujännäri Spy Game sekä "realismihakuiset" sotakuvaukset Isku Mogadishuun, We Were Soldiers ja Windtalkers. Se on totta, että elokuvien valmistelu on alkanut jo ennen terrori-iskuja, mutta niiden funktiota terrorismin vastaisen taistelun puolesta liputtajina ei voi olla sivuuttamatta.

Kriittistä tarkastelua nämä elokuvat eivät kestä alkuunkaan. Kaveria ei jätetä -mentaliteetilla kerrotaan kyllä kivoja sankaritaruja, mutta USA:n maailmanpoliisin roolia sillä ei tietenkään pystytä selittämään, kun jenkkien oman nahan pelastaminen jättää aina kaikki muut tehtävät armotta toisarvoisiksi sivujuonteiksi. Amerikkalaisten kipeän traumaattinen suhtautuminen omiin uhreihin ihmetyttää senkin takia, että omalla maaperällään jenkit posauttelevat toisiaan hengiltä kasapäin joka päivä. Propaganda tuntuu kuitenkin aina löytävän paikkansa. Vaikka Hollywoodin "realistinen" kuvaus USA:n sotavoimista on vain yksi tippa satojen muiden realismien ämpärissä, se on eittämättömässä etulyöntiasemassa. Sillä on eniten rahaa kaupata omaa realismiaan maailman turuilla ja teattereissa.

Vihollisen keskellä on dvd:nä hyvää peruslaatukamaa. Lisukkeet eivät mitään ihmeellisyyksiä tarjoa ja elokuvan itsensäkin takia kiinnostus niihin on nolla. Kumma vain, että poistetut kohtaukset kertovat, miten sitä "realistisuutta" on poistettu lopullisesta versiosta.

DVD / kuva: 16:9 Anamorfinen Widescreen 2.35:1; ääni: Dolby Digital, 5.1, DTS 5.1; tekstitetty; Ekstrat: ohjaaja John Mooren ja leikkaaja Martin Smithin kommenttiraita, tuottaja John Davisin ja Wick Godfreyn kommenttiraita, HBO:n "Behind the Scenes" -kooste, poistettuja/pidennettyjä/vaihtoehtoisia kohtauksia.

*
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1 / 2 henkilöä