Irtopäitä joululahjaksi

Ohjaajana Tim Burtonilta on totuttu odottamaan fantastisen tummia ja mielikuvitusrikkaita maisemia sekä tarinoita. Myös nimellä Tim Burton’s Nightmare Before Christmas tunnettu animaatioelokuvan pieni kulttiklassikko edustaa tässä suhteessa juuri tällaista tuttua Burtonia parhaimmillaan. Ja kokoperheen elokuvan leimasta huolimatta mistään Disney-yhtiöille tyypillisestä sokerikuorrutetusta tarinasta ei ole kysymys, vaan päinvastoin: yön mustaa huumoria jaellaan sopivina annoksina rivien väleissä.

Nimensä mukaisesti Halloween-kaupunki elää vain yhdelle juhlapäivälle. Sen kokovuotuisesta suunnittelusta vastaa luihu mutta kovin sympaattinen Jack Skellington (äänenä Chris Sarandon). Jack on kuitenkin lopen kyllästynyt viettämään aina vain yhtä ainoaa juhlaa. Sattumalta hän päätyykin Joulu-kaupunkiin ihastuen ikihyviksi sen ah-niin-iloisen värikkääseen elämänmenoon ja päättää delegoida joulupukin tehtävät itselleen. Mutta mitä tapahtuukaan kun hirviöt, hullut tiedemiehet ja pelottelulle elämänsä omistaneet hahmot alkavat järjestää ensimmäistä joulua maailman lapsille?

© 2000 Touchstone PicturesThe Nightmare Before Christmas kuuluu siihen harvalukuiseen elokuvien joukkoon, joilla on ihan oikeasti jotakin sanottavaa. Lisäksi tätä sanomaa ei tuputeta pakkosyöttönä tai lässyttelynä, vaan se on jokaisen itsensä haettavissa, jos sille päälle sattuu. Ennen kaikkea tämä Burtonin käsikirjoittama ja tuottama elokuva muistetaan sen uskomattomasta, yksityiskohtia täynnä olevasta ja huolellisuutta uhkuvasta maailmasta sekä poikkeuksellisen viimeistellystä animaatiojäljestä. The Nightmare Before Christmas on kuvattu niin kutsutulla stop-action -tekniikalla, jossa hahmoja liikutetaan ruutu kerrallaan lavasteissa. Näin syntyy täysin kolmiulotteinen maailma erotuksena perinteisestä piirrosanimaatiosta. Ja mukana olleet lavastajat ja suunnittelijat ovat selvästikin antaneet kaikkensa Burtonin tumman mutta lapsiystävällisen painajaismaailman toteuttamiseksi.

Tuore dvd-julkaisukin on pelkkää jatketta erittäin laadukkaalle elokuvalle. Levyn lisämateriaalina tulee tuttu mutta mielenkiintoinen The Making of -dokumentti, otteita kuvakäsikirjoituksesta joita on mahdollista verrata valmiiseen elokuvaan, katsaus Tim Burtonin luomiin fantasiamaailmoihin ja kaikenlaista pikku tilpehööriä. Kaiken kruunaavat kuitenkin kaksi Burtonin varhaista lyhytanimaatiota, joista varsinkin Vincent (1982) on aivan ehdoton helmi. Olipa halloween, joulu tai vaikka pääsiäinen, tätä elokuvaa ei voi kuin suositella yhä uudelleen ja uudelleen.

* * * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 4,5 / 2 henkilöä