Vahva avaus rakkaudelle

Rakkauden viimeinen siirto perustuu Vladimir Nabokovin romaaniin Luzinin puolustus (1930, suomennettu 1966). Nabokov muistetaan parhaiten hätkähdyttävästä romaanistaan Lolita, mutta hänen kolmannessa teoksessaan käsitellään ihmisten erilaisia pakkomielteitä lämmöllä ja huumorilla. Ohjaustyöllään Antonian maailma parhaan ulkomaisen elokuvan Oscarin vuonna 1996 voittanut hollantilainen Marleen Gorris on siirtänyt samat teemat onnistuneesti valkokankaalle.

Rakkauden viimeinen siirtoElokuva sijoittuu 1920-luvun Eurooppaan. Eksentrinen shakkimestari Alexandr Luzhin (John Turturro) saapuu Italiaan pelaamaan maailmanmestaruudesta, mutta rakastuukin yllättäen samassa hotellissa asuvaan seurapiirikaunottareen Natalia Katkoviin (Emily Watson). Shakkiturnaukseen saapuu myös uhkaava Valentinov (Stuart Wilson), Alexandrin hylännyt oppi-isä, joka hakee säälimättömästi revanssia.

Rakkauden viimeinen siirtoShakki esitetään elokuvassa psykologisena sodankäyntinä. Alexandr on pelannut koko elämänsä ajan yhtä ja samaa peliä, itseään ja menneisyyttään vastaan. Watsonin esittämä taitava ja rohkea kuningatar tekee kaikkensa suojellakseen kömpelöä ja haavoittuvaista kuningastaan, mutta Alexandr tuntuu olevan yhtä hauras kuin kristallinen kuninkaan pelinappula, jota hän kantaa mukanaan.

Rakkauden viimeinen siirto on uskollinen ajankuva, koskettava ja hullu rakkaustarina sekä hieno elokuva. John Turturro (Quiz Show - tupla tai kuitti, 1994, ja Voi veljet, missä lienet?, 2000) tekee ihailtavan roolisuorituksen menneisyytensä riivaamana mestarina, joka pyrkii irrottautumaan shakin otteesta vain joutuakseen siihen yhä tiukemmin. Emily Watson (Breaking The Waves, 1996, ja Hilary & Jackie, 1998) tulkitsee uskottavasti omapäistä Nataliaa.

Koko elokuvan taustalla väreilee melankolinen kysymys: pystyykö vahvinkaan rakkaus pelastamaan ihmistä omalta itseltään - saati sitten menneisyydeltään?

DVD / kuva: 16:9 Anamorfinen Widescreen; ääni: Dolby Digital 5.1; tekstitetty; ekstrat: näyttelijäesittelyt, traileri, kaksi lyhyttä feature-koostetta.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3 / 2 henkilöä