Mirabeau’n tapaan

Näyttelijätär Julia Stilesin ura lähti selvään nousuun 1990-luvun lopulla 10 Things I Hate About You (1999) -leffan suosion mukana. Teinikomediat seurasivat toistaan ja vähitellen Stiles siirtyi 20 ja risat -tyyppisiin romanttisiin elokuviin. Naisen uralle on mahtunut myös toimintaa ja draamaa, muun muassa Medusan verkko (2002) ja Medusan isku (2004) sekä Mona Lisa Smile (2003) -elokuvien myötä. Tällä kertaa on kyse romanttisia ja koskettavia hetkiä tarjoilevasta draama-komediasta, jossa Stiles säteilee kainosti onnellista elämää ja mielenrauhaa etsivänä nuorena naisena.

© Scanbox EntertainmentStiles esittää nimihenkilö Carolina Mirabeau’ta, jonka melko konservatiivinen arkielämä on ristiriidassa hänen erikoisen perheensä kanssa. Perhettä kasvattaa tomeran omituisesti isoäiti Mirabeau (aina loistava Shirley MacLaine), jonka hoteisiin raikulipoika Ted (Randy Quaid) on kolme äiditöntä – osavaltioiden mukaan nimettyä – tytärtään jättänyt. Carolina on perheen itsenäisin ja järkevin yksilö, joka joutuu katsomaan kahden nuoremman siskonsa ja myös pahennusta herättävän isoäitinsä perään. Carolinan paras ystävä on romanssikirjailija Albert Morris (syötävän suloinen Alessandro Nivola), jonka kanssa hän jakaa arkielämän vastoinkäymiset ja ilon hetket. Carolinan on kuitenkin löydettävä itse oma paikkansa maailmassa, sekä mielellään myös mies, joka olisi kuvioissa pitempään kuin kolmien treffien ajan.

Carolina on elokuva, joka yllättää useilla tuoreilla kasvoilla, nokkelalla dialogilla, uusilla vitseillä ja myös koskettavalla tarinalla. Eksentriset henkilöhahmot huseeraavat mielenkiintoa herättävästi melko tavallisen juonen läpi ja tuovat tarvittavaa pirteyttä joskus puuduttaviin romanssikonventioihin. Elokuva ei kuitenkaan tyydy olemaan aivan tavallisimmasta päästä nimenomaista genreä, vaan tavoittaa katsojan hauskalla tilannekomiikalla sekä ilmapiiriin sopivalla, ajoittaisella vakavuudella. Keskeisintä tarinassa on Mirabeau’n perhe, joka ympäröivästä maailmasta huolimatta pysyy traditioissaan ja omassa, ihailtavassa tyylissään. Normaaliushan on tunnetusti yliarvostettua. Elokuvassa onkin tavoitettu tarinan puolesta luonnollinen rentous, eikä ennalta arvattava loppukaan pahenna tunnelmaa kovin paljon.

Carolinassa henkilöhahmojen kemiat pelaavat erinomaisesti yhteen sivuosia myöten. Elokuvissa Hellyyden ehdoilla (1983) ja Teräsmagnoliat (1989) loistanut Shirley MacLaine on täydellinen valinta elämää nähneen isoäidin rooliin, johon oli alun perin harkittu Kathy Batesia. Myös komea ja pätevä Alessandro Nivola on mies paikallaan. Pääosanesittäjä Julia Stiles ei ole vielä löytänyt parasta teräänsä, mutta nuoressa näyttelijättäressä on lupausta. Muun muassa koskettavasta Rakkauden viimeinen siirto (2000) -elokuvasta vastannut ohjaaja Marleen Gorris on onnistunut löytämään toimivia tarinoita. On hienoa huomata, ettei mukaansa tempaavien elokuvien tarvitse aina olla kassamagneetteja.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,5 / 2 henkilöä