Hyvä yritys

HBO:n tuottama, vuonna 1998 valmistunut ja aiemmin Suomessa vhs-formaattina pyörinyt Räikeä valhe on siinä mielessä jopa poikkeuksellinen elokuva, että se on hyvä yritys kertoa suoraan Vietnamin sodasta kajoamalla ennakkoluulottomasti Yhdysvaltain strategisiin, poliittisiin ja moraalisiin virhearviointeihin.

Perusteellisesti pökkelömäisen Bill Paxtonin esittämä John Paul Vann aloittaa Vietnamin kierroksensa sotilasneuvonantajana jo vuonna 1962 viihtyen taistelukentillä aina kuolemaansa asti helikopterionnettomuudessa vuonna 1972. Vannin tosielämän hahmon kautta USA:n sotaretki kuvataan alun itseluottamuksen ja oikeaan asiaan uskomisen puhkusta lopun illuusiottomuuteen, tuhovimmaan ja omien virheiden jääräpäiseen kieltämiseen.

Vann on tyypillisen kovapintainen kenttäjenkki, jonka armeijaura kärsii jatkuvasta ja erittäin perustellustakin vastaanhangoittelusta armeijan johdon päätöksiä kohtaan ja jonka siviilielämä kärsii nuoriin naisiin menevän naimisissa olevan miehen vieteistä. Siinä sivussa Vann ehtii paitsi harrastaa sotaa Vietkongia ja Pohjois-Vietnamin armeijaa vastaan myös epätoivoista kädenvääntöä Etelä-Vietnamin armeijan epäluotettavan ja vastuuttoman upseeriston kanssa.

Sinänsä on ilahduttavaa, ettei Vannista ole tehty lähellekään minkäänlaista pyhimystä, mutta keskittyminen olisi ollut paikallaan, sillä ihmissuhdekiemuroissa Paxtonin näyttelijäntaidot ovat kiusallisen huonot, ja parhaimmat hetket kaapelitelevisiolle tehty laatuelokuva tarjoaakin avatessaan sekasotkuisen sodan solmuja ilman paatosta tai raskasta symboliikkaa.

Kunnianhimo on kuitenkin ollut lopputulosta suurempaa kaikesta huolimatta latteahkolle kokonaisuudelle, jota olisi terävöittänyt paremmat näyttelijävalinnat sekä Vannin yksityiselämän sekoilujen vähentäminen. Vietnamin sota -elokuvien listassa Räikeä valhe puoltaa kuitenkin paikkaansa suoran, ja jos nyt voi sanoa, rehellisenkin näkökulmansa ansiosta.

* * *
Arvostelukäytännöt