Kun Hollywood-näyttelijöillä alkaa ura viilettää kourusta alas, he yleensä ryhtyvät itse ja itseään varten tuottamaan elokuvaa, jonka he valjastavat kiillottamaan jo himmentynyttä tähtikuvaansa. Miss Kovis on tällainen elokuva. Sen pääosan näyttelijä Sandra Bullock on yksi tuottajista, ja kuten hyvin tiedämme sievän Sandran tähti on ollut laskussa monen flopanneen produktion jälkeen. Miss Kovis yrittää olla näyttelijättären kasvojen kohotusta, mutta poropeukalona tunnettu ohjaaja on tuhlannut viimeisetkin vitsin aiheet.

Miss Congeniality - © 2000 Warner Bros.Jos niitä aiheita nyt yleensä on ollutkaan. Elokuvassa olisi voinut oikeastikin olla aineksia terävään ja pirteään piikittelyyn valmiiksi rakennetuista roolimalleista ja vääristyneistä mielikuvista. Vähätkin mahdollisuudet aitoihin naurun tyrskähdyksiin hukataan jatkuvilla välistävedoilla ja teennäisillä sukupuoliroolivitseillä. En tiedä, mitä hauskaa siinä nyt on nähdä FBI-agenttia esittävä Bullock vääntämässä roolihahmostaan äijäversiota elokuvan alkupuolella. Possumaisesti käyttäytyvä nainen sopii mainiosti miehiseen työympäristöönsä ollen yksi meistä jätkistä. Kulunutta, kulunutta. Sitten tämä äijämäinen naisagentti vielä röyhtäilee ja röhnöttää nauraessaan. Ja sen naurattaa pitäisi, jos nainen röyhtäilee tai nauraa omituisesti. Keille säkissä kasvaneille näitä oikein tehdään?

Miss Congeniality - © 2000 Warner Bros.Rimat alittuvat viimeistään silloin, kun naisagentti päätetään ujuttaa kilpailijakandidaattina missukkakilpailuun. On siinä Michael Cainen hompsahtavalla tyylikonsultilla tekemistä. Mutta kuinkas ollakaan, pienen rassaamisen, ihokarvojen poiston ja kynsien viilauksen jälkeen räävistä naisagentissa kuoriutuu hurmaava kaunotar, joka alkaa saada jopa mieskollegoiden puntit vipattamaan. Ennenhän hän oli vain yksi meistä, eikä kovin haluttava. Tämän jälkeen elokuva on pelkkää Bullockin eteen tehtyä ärsyttävää sädekehän rakentamista. Bullock ei ole maailman huonoimpia komediennena, mutta tympeä itsekorostus ja tarinan tyhjänkäynti syövät viimeisetkin ironian rippeet, kun näyttelijätär sortuu toistamaan maneerien maneereitaan ohjaajan kompuroidessa konsepteissaan.

*
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1 / 5 henkilöä