Kylmenevä maailma

Dogma oli muutama vuosi sitten kova juttu. Autenttisuutta jokaisella elokuvan osa-alueella julistavan säännöstön mukaan tehtiin nippu tanskalaiselokuvia, jotka ohjaajineen saivat suurta huomiota. Huonoimmillaan tekeleet eivät juuri erottuneet kaveriporukan kesken kyhätyistä kotivideoista, mutta parhaimmillaan elokuvat toivat uudenlaista lähestymistapaa kerrontaan ja ilmaisuun. Dogma-ilmiön pysyvyyttä tai laajempia vaikutuksia on näin vähäisellä aikaperspektiivillä hankala arvioida, mutta jotain kertonee se, että monet dogma-elokuvillaan tunnetuksi tulleet ohjaajat ovat sittemmin tehneet perin juurin perinteisten kaavojen mukaisia elokuvia.

It’s All About LoveThomas Vinterberg ohjasi yhden merkittävimmän dogma-elokuvan Juhlat (1998). Niinpä audiovisuaaliseen estetiikkaan pieteetillä suhtautuvaa It’s All About Love -elokuvaa voisi pitää melkoisena takinkääntönä. Ahdasmieliseen syyttelyyn ei ole kuitenkaan tarvetta, sillä kunnianhimon puutteesta Vinterbergiä ei voi moittia. Tukeutuminen perinteisiin, ja hyviksikin havaittuihin, kerrontakeinoihin ei tarkoita kompromisseihin sortumista. It’s All About Love on liiankin kunnianhimoinen elokuva, jonka muutama kompromissi tai yksinkertaistus olisi saattanut pelastaa pöhöltä.

Maailma kylmenee, Ugandassa leijutaan, ihmisten sydämet pettävät rakkaudettomuuteen ja kuolleiden yli vain kävellään. Monimerkityksellisiä teemoja, joita yritetään nivoa yhteen eroavan avioparin kujanjuoksuun rakkaudesta ja vapaudesta. Hallitun alun jälkeen mopo karkaa auttamattomasti käsistä ja suuret, ihmiskunnan perisyntiä, välinpitämättömyyttä, luotaavat teemat tukahdutetaan pateettiseen hölynpölyyn rakkaudesta.

Elokuva olisi toiminut tehokkaasti yksinkertaisena rakkaustarinana, ja sinä elokuva parhaimmillaan on. Joaquin Phoenix ja Claire Danes kietovat katsojan hyvin mukaan tunnemaailmaansa. Toisaalla elokuva yrittää aivan liikaa kasvattaa itsestään filosofista scifi-dystopiaa ihmiskuntaa uhkaavasta kylmyydestä. Suuri elokuva syntyy yleensä sattumalta, ei itsetarkoituksellisesti.

Kuvan- ja äänenlaadultaan hyvä dvd sisältää lisämateriaalia keskivertoa enemmän. Elokuva vain jättää helposti niin tyhjäksi, että oheissuljun mielenkiintoisuus laskee väistämättä.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1,5 / 2 henkilöä