Alkoholin huuruinen unelma

Neljä tanskalaista päättää testata sitä, mitä jatkuvassa 0,5 promillen humalassa oleminen aiheuttaa suorituskyvylle. Kyseessä ei ole vitsi vaan psykologi Finn Skårderudin teoriaan perustuva ihmiskoe, jota keski-iän tylsistyttämät opettajat Martin (Mads Mikkelsen), Tommy (Thomas Bo Larsen), Nikolaj (Magnus Millang) ja Peter (Lars Ranthe) päätyvät kokeilemaan Thomas Vinterbergin elokuvassa Yhdet vielä.

DrukVinterberg lähestyy Dogma 95 -elokuviensa teknisesti riisuttua muotoa ja luottaa näyttelijäohjaukseen ja dramaturgisesti vahvaan kerrontaan, vaikka sortuukin muutamaan helppoon ratkaisuun. Juomisen merkitystä jopa suomalaisen alkoholikulttuurin peittoaville tanskalaisille tutkaillaan neljän keskushahmon työ- ja yksityiselämän kautta. Päähenkilöiden rooleissa tekee paluun mestarillisen Jahdin (Jagten, 2012) todellinen ystäväporukka.

Tanssijan taustaansa hyödyntävä Mikkelsen tekee huippuroolin elämän turruttamana Martinina, jolle juomisesta tulee pakokeino omaan haavemaailmaan, jossa historian opettamisesta voi jälleen innostua, avioliito on kunnossa ja ystävien kanssa saa juhlia kuten nuoruudessa. Nuorten juomakulttuuria kuvatessaan elokuva luottaa kuitenkin liikaa syvään juurtuneisiin kostean opiskelijaelämän stereotypioihin.

DrukMartinin, Tommyn, Nikolaj’n ja Peterin humalan siivittämien uusien opetusmetodien kautta päättökokeisiin valmistautuvien ja suorituspaineista kärsivien lukiolaisten potentiaali tulee esiin. Kaikki miehet tavoittelevat lopulta juomisen kautta oman elämänsä ja nuoruutensa unelmaa, joka tiivistyy täydellisesti Scarlet Pleasuren hittilistoillekin nousseessa elokuvan tunnuskappaleessa ”What A Life”.

Nelikon yhteenpelaaminen vetää hymyn huulille fyysistä komediaa hyödyntävissä kännisekoiluissa, missä aikuiset miehet taantuvat ryömivien ja sänkyyn pissaavien lasten tasolle. Heistä kaikki ilmaisevat humalassa olemisen vaikutuksia ja estojen poistumista myötähäpeää aiheuttavan realistisesti.

DrukVinterbergin ja Tobias Lindholmin käsikirjoittama Yhdet vielä tuo äänisuunnitteluaan myöten esiin alkoholin käytön koko spektrin sekä sen monipuoliset seuraukset. Suuret poliitikot ja mestariteoksia tuottaneet taitelijatkin hoitivat hommansa pienessä maistissa, joten mikseipä tämä pätisi myös tavallisiin opettajiin – varsinkin, kun juominen kuuluu osaksi kansalliskulttuuria. Suorituskyvyn ja elämänilon parantumisella on myös varjopuolensa, mutta lopullinen alkoholiin liittyvä arvovalinta jätetään elokuvan katsojalle.

Elämän eri puolet, ilot ja surut kattava elokuva vetoaa uuden mahdollisuuden löytämisen puolesta, vaikka pilvet näyttäisivätkin synkiltä. Teos on omistettu kuvausten aikana menehtyneelle Vinterbergin Ida-tyttärelle, ja sen matka ideasta tuotannon vaikeuksien kautta parhaan kansainvälisen elokuvan Oscar-palkinnon voittajaksi heijastaa osuvasti kerrotun tarinan teemoja. Lopulta Yhdet vielä kohottaa lasin juuri elämälle.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,5 / 4 henkilöä