Lentävällä sängyllä seikkailuun
Englantilaisen lastenkirjailijan Mary Nortonin (1903–1992) 1940-luvun puolivälissä kirjoittamaan satukirjaan perustuva Hokkuspokkus taikaluudalla on piirros- ja näytelmäelokuvaa yhdistelevä kokoperheen fantasiaseikkailu, joka toi tuotantoyhtiölleen Disneylle aikanaan aivan ansaitusti parhaiden erikoisefektien Oscar-pystin.
Vaikka aika on jo auttamattomasti ajanut ohi vuonna 1971 valmistuneen elokuvan tehosteista ja teknisistä innovaatioista kuin myös jossain määrin itsestään tarinasta Englantia uhkaavine natseineen ja maailmansotineen, on Hokkuspokkus taikaluudalla ansainnut tulla uudelleen julkaistuksi dvd:llä. Kyllähän tällainen kunnolla tehty itsenäinen elokuva peittoaa hieman vanhentuneenakin tyhjänpäiväiset jatko-osapiirretyt, joita Disney syytää liukuhihnalta kasvaville tv-kanava- ja videomarkkinoille. Semminkin, kun tätä nykyä jo kaukaiselta tuntuvan sotatematiikan rinnalla kulkevat tarinan fantasiaelementit ja satu itsessään toimivat ajattomasti ja universaalisti. Ja onhan taikuus nyt kaikkiaankin taas muodissa lapsille suunnatuissa fiktioissa Harry Potterin aloittaman uuden magiabuumin myötä.
Tapahtumat lähtevät liikkeelle, kun työväenluokkaisen Rawlinsin perheen lapset Charles, Carrie ja Paul lähetetään Lontoosta toista maailmansotaa pakoon pieneen maalaiskylään. Varsin omalaatuinen neiti Eglantine Price (Angela Lansbury) ottaa reippaan lapsikatraan hoteisiinsa pitkin hampain, ja eivät lapsetkaan alkuunsa ole innoissaan uudesta huoltajastaan. Ennen pitkää noitataitoja opiskeleva höpsähtävä vanhapiikaneiti ja lapset joutuvat kuitenkin yhdistämään voimansa ja nokkeluutensa joutuessaan mielikuvitukselliselle matkalle kadonnutta loitsukirjaa etsiessään.
Fantasiaklassikoihin kuuluvissa C.S. Lewisin Narnian tarinoissa porttina uusiin, fantastisiin ulottuvuuksiin pois sota-ajan ankeasta reaalimaailmasta toimi vaatekaappi. Jossain määrin samankaltaisia asetelmia toistavassa Nortonin lastentarinassa taas liikutaan leikkisämmissä tunnelmissa lentävällä sängyllä, joka liitää paikasta toiseen sängynnuppia vääntämällä. Disneyn perhefilmeille tyypilliseen tapaan elokuvassa on mukana myös useita laulu- ja tanssikohtauksia, jotka kuljettavat tarinaa kepeästi eteenpäin. Paria poikkeusta lukuun ottamatta musiikkikappaleet ovat varsin yhdentekeviä. Helmenä joukossa on toisesta taikoja tekevästä lastenhoitajasta kertovaan Disney-musikaaliin, siis Maija Poppaseen (1964), alun perin tarkoitettu biisi The Beautiful Briny, jonka tahdissa taikasängyllä matkaajat tanssivat piirretyssä kalojen valtakunnassa.
Hokkuspokkus taikaluudalla -levyn tavallista kiinnostavampi lisämateriaali ansaitsee kokonaisuudessaan kehuja. Disney-studion vanhat lyhytpiirretyt Taikuri Mikki (1937) ja Karkki vai kepponen (1952) ovat mainioita. Tavanomaisen ja tylsän making-off-koosteen korvaaminen oikeasti informatiivisella esittelyllä Disneylle pitkään työskennelleistä Shermanin sanoittaja-säveltäjäveljeksistä on kiinnostavaa katsottavaa eikä se aiheuta myötähäpeää ja ärsyyntymistä, kuten räikeimmät itsekehu-puffipätkät ja mitäänsanomattomat musiikkivideolisät, joita dvd-levyjen ekstroissa tuppaa useimmiten olemaan.
Toimituskunnan keskiarvo: 2,5 / 2 henkilöä