Monni, Pilli ja Pulla hervottomissa sfääreissä

"Vanhat miehet uusissa autoissa" on älytön nimi elokuvalle. Se antaa viitettä sille, että elokuvakin on täysin älytön. Mutta kaikessa pölvästiydessään, sekoilussaan ja juonen mahdottomassa polveilussa tämä on itse asiassa aika hauskaa viihdettä. Ameriikan mallinen räime ja takaa-ajo erottuu kuosista väliin räikeänä ja on kyllä aika pitkälle vietyä parodiaa, mutta senkin kestää. Elokuva on jatkoa edeltäjälleen, In China They Eat Dogs -leffalle, mutta toimii itsenäisenäkin sillä perusteella, etten ole ykköstä nähnyt.

Vanhat miehet uusissa autoissaHenkilöt ovat hulvattomia. Harvasanainen Harald (Kim Bodnia) on vankilasta vapautuva örmy, jonka sydän herkistelee tuon tuosta. Munkki (Jens Okking) on hänen oppi-isänsä, kuolemansairas gangsteri, joka viime hetkillään tahtoo ensimmäisen kerran tavata biologisen poikansa. Tämä poika, luihu Ludvig (Torkel Petersson), jota Harald joukkoineen lähtee hakemaan Ruotsin pahamaineisesta kuolemaantuomittujen sellistä, on naisten verta pakkomielteisesti janoava omituinen hiippari. Isän ja pojan kohtaamiset sairasvuoteella ovat absurdia melodraamaa.

Vanhat miehet uusissa autoissaHaraldin komppania koostuu kahdesta hintelästä nuorukaisesta, Martinista ja Peteristä (Nikolaj Lie Kaas ja Tomas Villum Jensen), jotka ovat kuin Pilli ja Pulla, ilkeän Monnin hellyyttäviä hymistelijöitä, jotka haluaisivat jo siirtyä lavealta tieltä kaidalle polulle leipomaan pullapitkoja kokkikisoihin. Sitten on vielä maaninen Mille (Iben Hjejle), intohimoitsemurhaa hautova, persoonaltaan varsin leiskuva tyttö, joka saa Ludvigissa aikaan sentimentaalisia muutoksia.

Huumori on tässä tanskalaisleffassa äärettömän tummaa, hiljaista ja varsin nokkelaa. Jostain syystä pohjoismaalaiset osaavat lajin - tai ehkäpä tämäntyyppinen kolkko nauru vain vetoaa näissä mustissa maisemissa asuvaan mieleen kovin tenhoavasti. Elokuvan päättömyyksiä ei mitenkään voi ottaa vakavasti, joten kokonaisuus kärsii uskottavuuden puutteesta, tosin tarkoituksena onkin vain hauskuuttaa. Lopun traagisuus on kyllä viiltävää ja poikkeaa aika lailla elokuvan kokonaisvirityksestä. Se palauttaa tapahtumat ikään kuin maan pinnalle, tosin vain hetkeksi, josta taas pikaisesti lennetään korkeampiin sfääreihin.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,7 / 3 henkilöä