Mustan huumorin sävyttämää romurallia

Vanhat miehet uusissa autoissa on jatko-osa tanskalaisohjaaja Lasse Spang Olsenin menestyksekkäälle mustan huumorin sävyttämälle gangsterielokuvalle In China They Eat Dogs (1999). Olsen tunnetaan yleisesti tiukkana alansa ammattilaisena. Lyhyen ohjaajauransa lisäksi hän toiminut muun muassa vuosikausia stunttina ja erikoisefektien suunnittelijana. Konseptit hyvälle toimintaelokuvalle ovat siis olemassa. Elokuvan näyttelijäkaarti on myös vaikuttava. Esimerkiksi pääosaa esittävä Kim Bodnia muistetaan erityisesti tinkimättömästä ja nihilistisestä toimintapätkästä Pusher (1996).

Vanhat miehet uusissa autoissaKokonaisuudessaan elokuvan juoni on aika pähkähullu ja epäuskottava. Harald (Kim Bodnia) vapautuu vankilasta ja arjen ongelmat vyöryvät heti päälle. Tuskin on kaveri ehtinyt portista ulos, kun entiset tutut tulevat perimään saataviaan. Haraldin vanha rikostoveri, epäterveellisiä elämäntapoja viettänyt Munkki (Jens Okking) on joutunut maksakirroosin vuoksi sairaalaan. Kuolevaa toveria auttaakseen Harald lähtee tuttaviensa kanssa etsimään Munkin kadonnutta poikaa Ludvigia (Torkel Petersson). Tehtävä ei ole ihan helppo, sillä sarjamurhia harrastanut poika on telkien takana suorittamassa elinkautistaan. Menestyksekkään vankilapaon jälkeen kuviot mutkistuvat edelleen, kun Munkille pitää löytää vielä maksa elinsiirtoa varten. Mustassa pörssissä käydään elinkauppaa, mutta ennen kuin kaveruksilla on mahdollisuus käydä kaupoilla joutuvat he suorittaman pari kiperää keikkaa.

Toimintaosuuksissa Olsenin ammattitaito näkyy ja tuntuu. Kööpenhaminan keskustassa järjestetty kortteliralli on kuvauksellisesti loisteliasta tekoa. Parhaimmillaan elokuvassa on lähes James Bond -vaihe päällä. Poliisiautot ja ambulanssit kirjaimellisesti tippuvat taivaalta niskaan. Tyylivalikoima on kuitenkin rajallinen ja tietyt piirteet alkavat pian toistua. Lähes makaaberit kohtaukset on tehty selvästi kieli poskessa ja improvisoidun tuntuisesti. Ympärillä räiskyvä esteetön väkivalta kehittyy niin arvaamattomaksi, että katsoja tuntee olonsa lähinnä vaivautuneeksi. Roistot, sivulliset ja poliisit saavat kaveruksilta vähän liiankin kovaa kyytiä. Viattomia luontokappaleitakaan ei säästellä, kun poliisikoirat lentelevät pitkin tannerta vinkuvina räsyinä.

Vanhat miehet uusissa autoissa on kelvollinen, kerran läpi katsottava toimintakomedia. Vähäinenkin moraalinen paatos on jätetty heilumaan elokuvan ulkopuolelle. Toteutus on omaperäinen ja täynnä mustaa huumoria, mutta tekijöiltä ovat valitettavasti loppuneet ideat kesken. Hetkittäin huumori kuitenkin toimii oivallisesti ja saa katsojan ihan aidosti hymistelemään päähenkilöiden pähkähulluille toilailuille.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,7 / 3 henkilöä