Tavanomainen huikea tositarina

Tositarinat ovat paljon käytetty lähtökohta elokuvakäsikirjoituksille. Tarina kuin tarina saa kummasti potkua, jos sen voidaan sanoa todella tapahtuneen, ja siksi ”perustuu tositapahtumiin” onkin tuttu väittämä elokuvissa. Tositarinan vaikuttavuuteen luottaa myös syyttömänä tuomitun miehen ja hänen sisarensa oikeustaistelusta kertova Conviction (2010).

Betty Anne Waters (Hilary Swank) on kahden lapsen äiti, jonka elämä mullistuu, kun hänen veljensä Kenny (Sam Rockwell) tuomitaan elinkautiseen vankeuteen raa’asta murhasta. Kenny kiistään syyllisyytensä, mutta koska hän on tunnettu riehuja kotipaikkakunnallaan ja poliisin vanha tuttu, pidetään hänen syyllisyyttään selvänä. Rankan lapsuuden yhdessä veljensä kanssa läpikäynyt Betty ei silti usko veljensä syyllisyyteen vaan päättää lähteä lukemaan lakia löytääkseen keinon Kennyn pelastamiseksi.

ConvictionSwank ja Rockwell tekevät molemmat hyvää työtä rooliensa parissa, mutta heidän suorituksensa eivät riitä nostamaan elokuvaa tavanomaisuuden yläpuolelle. Conviction on pienen ihmisen huikea sankaritarina, joka kyllä vakuuttaa tarinansa puolesta, mutta ei silti tee suurta vaikutusta elokuvana. Se jää hieman laimeaksi kokemukseksi todennäköisesti juuri siksi, että sen tekijät ovat liikaa luottaneet tarinan vaikuttavuuteen, eivätkä ole siksi tarpeeksi paneutuneet elokuvallisen ilmaisun hiomiseen. Voisi jopa väittää, että hetkittäin elokuva muistuttaa keinoiltaan tv-elokuvaa ja -sarjoja, mikä ei ohjaaja Tony Coldwynin televisiotaustan huomioon ottaen ole hämmästyttävää.

Tarina etenee paikoin jäykästi, sillä esimerkiksi takautuvasti kerrotut tapahtumat eivät istu saumattomasti elokuvan muuhun kerrontaan. Aikaisemman tapahtuneet asiat saavat paikoin liikaa tilaa elokuvassa, jonka mielenkiintoisin sisältö on kuitenkin ajassa, jolloin Kenny on jo vankilassa ja Betty Anne taistelee tullakseen asianajajaksi ja vapauttaakseen veljensä.

ConvictionHenkilöhahmoista on myös paikoin vaikeaa saada otetta, sillä ilman kunnollisia todisteita on vaikea alkuun uskoa aggressiivisen Kennyn viattomuuteen, ja tämä vaikeuttaa myös suhtautumista Betty Annen periksiantamattomuuteen. Betty Anne uhraa perheensä ja elämänsä veljensä puolesta, mikä on sinänsä jaloa, mutta esimerkiksi hänen lapsensa tarvitsisivat kuitenkin äitiä eikä elokuvasta käy ilmi, että Betty Annella olisi vedenpitäviä syitä uskoa veljensä viattomuuteen.

Convictionin on tarina yhden ihmisen periksiantamattomuudesta , mutta elokuvan teemana on myös oikeusjärjestelmän ongelmallisuus. Kennyn tuomio langetettiin aikana, jolloin DNA-testit eivät olleet vielä käytössä. Elokuva tuo esille DNA-testien mullistavuuden rikostutkimusten kannalta ja esittelee myös alan pioneereja, jotka olivat valmiita auttamaan syyttömänä tuomittuja saamaan ansaitsemaansa oikeutta.

Convictionin kaltaiset elokuvat ovat hyödyllinen muistutus siitä, miten merkittävä asia puolueeton ja ei-korruptoitunut oikeusjärjestelmä on. Päävastuu elokuvan onnitumisesta lepää kuitenkin siinä määrin tarinan vaikuttavuuden varassa, että tärkeästä aiheestaan ja uskomattomasta tositarinastaan huolimatta Conviction ei nouse elokuvana kiinnostavalle tasolle.

* *
Arvostelukäytännöt