Painajainen Panamassa

Enpä ole vuosiin nähnyt yhtä luokatonta sotilaselokuvaa kuin tämä epätasaisen toimintaohjaajan John McTiernanin Basic. McTiernanille pitäisi todella antaa tuleva Die Hard IV ohjattavaksi sarjan ensimmäisen ja kolmannen osan lisäksi, mutta viime vuosien työnäytteet (mm. Rollerball, 2002) eivät taida siihen enää oikeuttaa. Tämän alemmaksi ei enää voi ammatillisesti vajota. Mies kaipaa todella kipeästi laadukasta hittielokuvaa tai ura on ohi. Miten voidaan tyriä sellainen elokuva, jossa ovat mukana Travolta, Jackson ja Ribisi! No, käsikirjoittaja James Vanderbilt ei olekaan saanut aikaan toistaiseksi mitään kunnollista.

© 2003 Columbia PicturesBasic sijoittuu Panamaan, jossa Yhdysvaltain Rangers-erikoisjoukot harjoittelevat maastossa kovaotteisen Kersantti Westin (Samual L. Jackson) johdolla. Jotain tapahtuu rankkasateisessa yössä ja ryhmästä vain kaksi palaa elossa. Tapahtumien kulkua selvittämään haetutetaan Hardy (John Travolta) entinen Rangers ja nykyinen agentti, joka reteellä ja yliolkaisella tyylillään alkaa heti porautua asioiden ytimeen, kuten myös hänen avukseen määrätty, Connie Nielsenin poskettoman epäuskottavasti esittämä kapteeni Osborne.

Basic toteuttaa uusien amerikkalaisten poliisisarjojen (mm. Boomtown, 2001-) tyyliä, joissa sama asia kuvataan eri henkilöiden näkökulmista. McTiernanin uusintaotot ovat kuitenkin puisevia, sillä ne eivät tuo tapahtumiin mitään uutta, vain lähinnä kuvakulma on vaihtunut. Elokuva koettaa piristää yleisöään esittelemällä äärimmäisen epäuskottavan loppuratkaisun, joka viimeistään laittanee soittamaan kuluttajaneuvojalle vuokrahinnan takaisin kinuamiseksi.

Basic tapahtuu suurimmaksi osaksi sateessa ja pimeässä. Mikä oivallinen metafora koko tekeleen laadusta.

*
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1,5 / 2 henkilöä