Loputtomien viljapeltojen luona

Walt Disney -yhtiöt tunnetusti tuottavat kaikenikäisille ja -kokoisille sopivia elokuvia, joissa idealismi kukoistaa ja lapset laulavat. Disneyllä ei ole tapana antaa ohjaajilleen kovin paljon päätösvaltaa, mitä tulee sen elokuvien juoniin tai tematiikkaan. Toisinaan mukaan kuitenkin saadaan Hollywood-keskitasoa hieman ansiokkaampi ohjaaja, kuten tässä Suomeen yhdellä kopiolla tulevassa The Straight Story -elokuvassa (1999), jonka on ohjannut Blue Velvetin (1986) ja Lost Highwayn (1997) tekijä, ja sentään niissä myös näkijä, David Lynch. Tarina vain on kovin sovinnainen ja tyypillistä Disneytä.

The Straight Story - © 1999 Walt Disney PicturesVanha stuntman Richard Farnsworth esittää yli seitsemänkymppistä Alvin Straightia, joka kävelee kepeillä eikä näe ajaa autoa. Keski-ikäinen reppana tytär (Sissy Spacek valitettavan tavanomaisessa roolissa) asuu isänsä kanssa Iowan rauhassa. Päivänä eräänä Alvin saa veljeään koskevan soiton, joka muuttaa hänen elämänsä. Veli on saanut halvauskohtauksen ja voi menehtyä. Vanhus on nyt totisen paikan edessä: mennäkö veljensä tykö vai jatkaa kymmenen vuotta jatkunutta mykkäkoulua? Alvin päättää niellä ylpeytensä ja lähteä satojen kilometrien päähän ainoalla omistamallaan kulkuvälineellä: 30 vuotta vanhalla ruohonleikkurilla.

Papan hurja retki

The Straight Story - © 1999 Walt Disney PicturesLynch on luonut epätavallisen roadmovien, jossa teiden mestarina häärii symppis vanhus eikä nahkatakkinen motoristi. Jutun ideana on - tietenkin - kuvata kaikkia niitä ihmeellisiä asioita ja ihmisiä, joita Alvin turruttavalla matkallaan tapaa. Toteutus vain on kovin yllätyksetön, varmasti vielä enemmän kuin oikealla Alvin Straightilla, joka todella matkasi Iowasta Wisconsiniin veljensä kanssa sopimaan. Vaikka The Straight Story poistaakin puudutuksen Alvinin kokeillessa alamäkiajoa ja hänen muistellessaan ensi kertaa julkisesti toista maailmansotaa, kaikki hiukankin suuremmat vaikeudet Alvinin tieltä on mukavasti poistettu, kuten Disneyn elokuvissa yleensäkin. Loputtomat kuvat maaseudun viljapelloista lisäävät katsojan alakuloa.

The Straight Story - © 1999 Walt Disney PicturesKaikkien näyttelijätyötä analysoivien mittapuiden mukaan on päivänselvää, että 79-vuotias Richard Farnsworth tekee The Straight Storyssa suuren roolin. Mies, joka ikuistettiin valkokankaalle ensi kerran vuonna 1937 yhtenä 500 mongolialaisesta ratsumiehestä, on ehtinyt kypsään ikään ennen suurta arvostusta. Saman teki mm. hiljattain edesmennyt E.G. Marshall. Farnsworth näyttää valkoisine partoineen samalta kuin ohjaajasuuruus Sam Peckinpah häntä 20 vuotta nuorempana: tuima katse ei siedä bullshittiä, mutta se lämminkin puoli löytyy.

Elokuvan suomentamaton nimi kertoo muuten harvinaisen vähän itse elokuvan sisällöstä. Vaikeako näitä olisi ollut keksiä? Miten olisi pelkkä Alvin?

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 4,2 / 6 henkilöä