Arnoldkin on korvattavissa

Tosin tässä Bond-ohjaaja Roger Spottiswooden (Huominen ei koskaan kuole) uudessa scifi-jännärissä vain itsellään. Mies nimittäin tulee iltana muutamana kotiin ja huomaa tutunnäköisen kaverin viettävän iltaa vaimonsa ja tyttärensä kanssa. Eletään noin kymmenen vuoden päässä tulevaisuudessa ja tämän hirviömäisen teon takana on yhtiö nimeltään Replacement Technologies, joka, Arskan esittämän Adam Gibsonin kotiintuloon asti, oli pelkästään kloonannut lemmikkieläimiä, karjaa ja sukupuuttoon kuolevia eläimiä. Ihmisten kloonaus sen sijaan on vakava rikos ja johtaisi pitkään kakkuun valtion täyshoidossa. Mutta tästä yhtiön johtaja Michael Drucker (mainio Tony Goldwyn) viis veisaa. Gibsonin elämä sekoaa ja asiat alkavat tämän jälkeen sujua väkivallan ja takaa-ajojen tielle.

© 2000 Columbia PicturesElokuvan nimi 6. päivä viittaa tietenkin Raamatun luomiskertomuksen kuudenteen päivään, jolloin Luoja loi ihmisen. Sanomaa siinäkin, ettei Herran tekemään ole syytä keinotekoisesti kajota, mutta Spottiswoode ja tuottaja (!) Schwarzenegger ovat lisäksi saaneet aikaan melko uskottavan teknotrillerin parhaiden Tom Clancy -perinteiden mukaisesti. Autot eivät lennä eikä efektipajojen luomilla pikku vempaimilla liikaa herkutella ja ne oivallukset, joita nähdään, ovat loppujen lopuksi varsin lystikkäitä, esimerkiksi uusi keino parranajoon.

© 2000 Columbia Pictures6. päivä on Schwarzeneggerin toinen comeback-elokuva terveyssyistä johtuneen lyhyen vetäytymisen jälkeen. Miehen edellinen, End of Days (1999), oli sekin mainio, muttei oikein menestynyt kaupallisesti. Tästä ei vielä tiedä, mutta kaikki edellytykset rahakirstujen täyttymiseen ovat olemassa, vaikka Yhdysvalloissa kilpailu joulumarkkinoilla on tunnetusti varsin raakaa. Tavoitteen täyttymisessä auttavat sivuosien täystyöllistetyt vakiokasvo-Michaelit, Rapaport ja Rooker, joiden karisma ei riitä himmentämään Arnoldin suoritusta, vaan täydentävät sitä sopivasti. Oiva on myös vanhoilla päivillään helppoja osia toimintaelokuvissa tehtaileva Robert Duvall omantunnontuskia saavana teknokraatti Druckerin tiedemiehenä. Tietysti mukana on myös Schwarzeneggerille tyypillisiä tölväisyjä, kuten muunnelma eräästä hänen kaikkein kuuluisimmastaan: "I might be back."

6. päivä on etevä elokuva ja siinäkin mielessä harvinaista herkkua, että tiettävästi Schwarzeneggerin neljä seuraavaa projektia ovat kaikki jatko-osia: Terminator 3, Total Recall 2, True Lies 2 - jälleen James Cameronin ohjauksessa - ja Conan 3. Lienee selvää, että mies palaa näiden teosten jälkeen takaisin Hollywoodin kuumimpaan miesnäyttelijäkärkeen. Näitä odotellessa voi huoletta perehtyä 6. päivän tapaiseen "välityöhön", varsinkin, kun noista tulevista tiedetään oikeastaan jo näin etukäteen kaikki oleellinen. 6. päivässä riittää yllätyksiä sen mielenkiintoiseen loppuun asti.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,2 / 5 henkilöä