Tervetuloa perheeseen

Kreikkalainen naimakauppa on päänäyttelijä Nia Vardaloksen omasta elämästä ammennettu tarina, jonka hän alun perin kirjoitti stand-up -esitykseksi näyttämölle. Tom Hanksin kreikkalaissyntyinen vaimo Rita Wilson näki Vardaloksen esityksen ja lopulta Hanksin yhtiö tuotti elokuvan.

Kiltit kreikkalaiset tytöt tekevät elämässään kolme asiaa. He menevät naimisiin kreikkalaisten poikien kanssa, synnyttävät kreikkalaisia lapsia ja laittavat kaikille ruokaa kunnes kuolevat. Kolmikymppinen Toula (Vardalos) on naimaton harmaavarpunen, joka työskentelee perheen ravintolassa. Toula haluaa muuttua ja itsenäistyä. Suvun patriarkan, Toulan isän (Michael Constantine), kauhuksi tyttö tapaa ei-kreikkalaisen Ianin (John Corbett) johon rakastuu tulisesti. Ongelmia syntyy, koska Ian on ensimmäinen xeno, muukalainen, suvussa.

© 2002 IFC FilmsElokuva lähtee hitaasti käyntiin. Varsinainen hääjuhla hoidetaankin lopussa aika äkkiä. Hauskoja tilanteita on haettu Ianin ulkopuolisuuden ja kreikkalaisen sukukeskeisyyden sekä patriotismin kohtaamisesta. Muutamia nauruja Kreikkalainen naimakauppa kirvoittikin, mutta jäin kaipaamaan enemmän särmää ja konflikteja. Kyseessä on minun makuuni liian kiltti elokuva. Ongelmat ratkeavat turhan juohevasti. Koko perheen romanttinen komedia on pieneen budjettiinsa nähden myynyt mukavasti rapakon takana.

Näyttelijät osaavat asiansa, jopa Iania esittävä, Sinkkuelämää-sarjan ällö-Aidan, eli John Corbett tekee ihan sympaattisen roolityön. Hänen naamallaan tuskin muunlaisia rooleja koskaan esitetäänkään. Corbettin ja Vardaloksen välillä kemiat toimivat hyvin. Mieleen jäi myös Toulan äiti Maria (Lainie Kazan) voimakkaana hahmona. Hänen mielestään mies voi olla perheen pää, mutta nainen on kaula, joka kääntää pään mihin suuntaan haluaa!

Kreikkalaisessa naimakaupassa ärsyttää kaikkien ristiriitojen silottelu. Vastakkain asetetaan konservatiivisuus ja ennakkoluulottomuus, mutta tuntuu, että vanhoillisuudelle annetaan liikaa periksi. Mitään ei haluta jättää auki tai epävarmaksi. Kiltteys ja lämminhenkisyys naurattaa jonkin aikaa, mutta komediaa voisi maustaa hieman pirullisuudellakin.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,3 / 4 henkilöä