Häähumuun hurahtaneet

Kaiken se kestää, kaiken se kärsii. Jos Morsianten sotaa on uskominen, niin kaikille on olemassa ainakin se yksi sukulaissielu ja joskus se voi olla paras ystävä. Kaiken häähumunkin keskellä Morsianten sota on tarina ystävyydestä, joka voi parhaimmillaan olla avioliittoakin kestävämpi side.

Pikkutyttöinä häämaailmaan hurahtaneet Emma ja Liv haaveilevat kesähäistä Plazassa ja kun sulhaset ovat vihdoinkin kosineet, on aika panna unelmat käytäntöön. Kun paljastuu, että vapaana on vain yksi päivä, saa se parhaat ystävät juoksemaan kilpaa alttarille. Tässä pelissä kaikki keinot ovat sallittuja ja kun iskuja ei säästellä muodostuu siitä noidankehä, jota on vaikea pysäyttää.

Bride WarsTyllihelmoja, kuorrutettuja kakkuja ja tapaamisia floristien kanssa pursuava hääuniversumi on naisten maailma, jossa tulevilla aviomiehillä ei ole sananvaltaa. Myyttisiin mittoihin paisuvat odotukset suuresta päivästä kasvavat matkan varrella entisestään. Elokuvan leikkaus luo vaikutelman häälehdestä still-kuvineen ja muistilistoineen, eikä Morsianten sota yritäkään poistaa unelmahäiden sädekehään, vaan pikemminkin vahvistaa sitä.

Vaikka liiallinen uppoutuminen juhlan suunnitteluun saakin huonon valon, esitetään se silti loistavana tapana kasvaa henkisesti, sillä onhan hääjuhla symboli parin tulevasta taipaleesta yhdessä. Morsiamen päivää korostettaessa, kärsimykset asettuvat oikeaan perspektiiviin. Morsianten sota ei lähde australialaiselokuvan Tahdon naimisiin (1994) kaltaiseen hääkritiikkiin, jossa epätoivoisesti alttarille haluavan Murielin haaveet eivät ulotu superhäitä pidemmälle. Hääkuumeen pimeä puoli kuitenkin vilahtaa elokuvassa vasta-avioituneen ystävän kautta.

Morsianten sota on yhtä kevyttä unelmahöttöä kuin ohjaajan aikaisempi 13 ja risat (2004),mutta koska sulhanen on jo löytynyt, ei romanttinen juoni olekaan keskiössä. Jos parhaan ystävän tuki ja turva ei ole saatavilla, karkaa hääurakka käsistä, eikä odotetusta päivästä tulekaan täydellinen. Unelmahäistä ei siis tarvitse luopua kunhan ihmissuhteet eivät kärsi morsiamen ehdottomuudesta.

* *
Arvostelukäytännöt