Hypähtelyjä ajassa

Jenna Rink (Christa B. Allen) on vuodessa 1987 elävä turhautunut 13-vuotias amerikkalainen nuori, joka haluaisi olla viileä ja menevä kolmekymppinen – kuten Poise-aikakauslehden hehkeissä kuvissa. Syntymäpäiväjuhlissa Jennan päälle ropsahtaa toivomuspölyä, ja yhtäkkiä hän herääkin omasta asunnostaan New Yorkin sykkeestä, fiksuna ja filmaattisena 30-vuotiaana. Kestää hetken, ennen kuin henkisesti 13-vuotiaaksi jäänyt Jenna tajuaa olevansa peilistä näkyvä aikuinen, mutta ei mene kauaakaan, ennen kuin hän oppii ottamaan ilon irti elosta aikuisena aikuisten maailmassa. Jenna hahmottaa elävänsä unelmiensa elämää komeiden miesten ja juhlien pyörityksessä, varakkaana Poisen tähtitoimittajana.

13 ja risat pysyy pystyssä täysin 30-vuotiasta Jennaa esittävän Jennifer Garnerin ansiosta. Hän on todella mielenkiintoinen näyttelijä, joka venyy erityisesti muodonmuutoskohtauksissa hersyvään fyysiseen komediaan. Garner tuo rooliinsa myös inhimillisyyttä ja tunteita, jotka onnistuvat paikoin jopa koskettamaan katsojaa naiivista käsikirjoituksesta huolimatta. Elokuvan keskeinen opetus kuuluu, että on tärkeää olla hyvä ihminen ja pitää yllä oikeanlaisia ihmissuhteita – ylpeys, itsekkyys ja vanhempien kunnioituksen puute kostautuvat kuitenkin ennemmin tai myöhemmin. Elokuvasta jääkin tuntu, että ohjaus ja näyttelijätyö olisivat riittäneet paljon vaativamman ja moniulotteisemmankin käsikirjoituksen elävöittämiseen valkokankaalle.

© 2004 Revolution Studios - Columbia PicturesElokuvan tarina on taattua kierrätystavaraa ja tuttu esimerkiksi Tom Hanksin tähdittämästä elokuvasta Big – isoksi yhdessä yössä (1988). Ohjaajana toimii monipuolisesti elokuva-alan työtehtäviä kolunnut, mutta melkoisen tuntematon Gary Winick. Sivuosien näyttelijät jäävät auttamattomasti säihkyvän Garnerin varjoon, vaikka Poisen päätoimittajana velmuileva Andy Serkis tekee roolissaan kyllä aika hersyvän työn. Miespääosan Mark Ruffalo sen sijaan olisi voinut vähän terästäytyä osassaan, nyt Jennan lapsuudenystävä Matt jää aikamoiseksi nuhjakkeeksi. Elokuvan pahiksena nyrpeilee Judy Greer, jonka rooli ei ikävä kyllä nouse epäuskottavuuden rajamailta. 13 ja risat on kevyenä kesäkomediana ihan mukava tapaus.

* * *
Arvostelukäytännöt