Katso, kameli pieree

Eräs Australiassa kesäänsä viettävä tuttavani kertoi lomaterveisissään nähneensä aamukävelyllä tiellä kengurun. Mäntymetsästä kotoisin olevalle suomalaiselle on toki kokemus nähdä lähinnä vain luontodokumenteista tuttu hyppivä pussieläin ilmielävänä. Siinä tiellä oli hetken alkuperäisasukkaan ja pohjoisen turistin välinen lämmin katsekontakti. Eikä ollut kuulemma vitsi. Nyt Suomen maaperällä kesäkuumalla valkokankailla nähtävä Kangaroo Jack on vitsi ja pohjanoteeraus sellainen.

© 2003 Warner BrothersKaksi mänttipäätä lähetetään toisen kaveruksen mafioso-isäpuolen käskystä Australiaan toimittamaan rahakuorta paikalliselle kovanaamalle. Hynäpussi tietysti katoaa kengurun matkaan Australian takamailla ja siitäkös sitten seikkailut alkavat. Toimintakomediassa, jota tämä tekele ilmeisesti on, toistetaan ikiaikaista parivaljakkoasetelmaa: fiksu ja filmaattinen valkonaama kaverinaan tyhmä ja kömpelö mustanaama. Tällainen asetelma oli yleistä ja hyväksyttyä huumoria viime vuosisadan alkupuolella. Ilmeisesti uudella vuosituhannella huumori on edelleen hyväksyttyä, kunhan tyhmästä mustasta tehdään vielä läskikin.

Toki elokuva julistaa lojaalia kaverisuhdetta ja kaikkien tavoittelemaa unelmaa rahasta ja kauniista naisesta. Sillähän ihmiset onnellisuutensa mittaavat ja kun siihen eivät turhauttavassa vakiotyössään ikinä pääse, viiltävät lopuksi ranteensa masennuksesta auki.

Kangaroo Jack on yksiselitteisesti huono, se on jopa Internet Movie Databasen sadan huonoimman elokuvan listalla peräti sijalla 33. Ei ole auttanut, vaikka tuottajana on ollut Jerry Bruckheimer ja sivuosassa aina mainio Christopher Walken. Elokuva on meluisaa kohellusta, jolle on vaikea keksiä edes kohderyhmää. Vähänkin varttuneemmille elokuva inhimillistettyine kenguruineen ja pierevine kameleineen on aivan liian paksua ja älytöntä, mutta taas lapsikatsojille elokuvassa on aivan liikaa väkivaltaa ja muuta sopimatonta. Kuka tätä katsoo?

Mieluummin sitä istuu sateessa sulaneeseen jäätelöön tikahtuen kuin hukkaa kesäfiiliksiään tällaisen parissa teatterin pimeydessä.

*
Arvostelukäytännöt