Nuoruus sumussa

Ja saapuu oikea yö on eräänlainen outolintu suomalaisen elokuvan keskuudessa. Se on psykologinen trilleri, jolla on selkeä oma visuaalinen tyylinsä. Siinä ei ole koomisia sivuhahmoja tai kevennyksiä, vaan se luottaa oman tarinaansa. Kunnianhimoisesta teoksesta haluaisi kovasti pitää, mutta vakavasta ilmapiiristä välittyy paikoitellen liiallinen yrittäminen. Tavoitteet ovat taitotasoon katsottuna olleet liian korkealla.

Ja saapuu oikea yö Sakari on juuri kihlautunut rakastamansa tytön kanssa ja muutenkin elämä tuntuu kulkevan sujuvasti. Kun tuore morsian, Veera, sitten pyytää apua isänsä murhaamiseen, tulee toive täydellisenä yllätyksenä. Se, mitä isän ja tyttären välillä on tapahtunut, alkaa kiehtoa nuorta miestä. Kun Veera ei suostu valottamaan tarinaa, Sakari päättää etsiä käsiinsä isän ja kuulla hänen versionsa välien katkeamiseen.

Ja saapuu oikea yö on parhaimmillaan elokuvan ensimmäisen osion jännityksen rakentelussa. Sakarin tavoin katsoja on todellisuudelta pimennossa, eikä tiedä, ketä uskoa. Elokuva hyppää kuitenkin nopeasti pimeämpiin tunnelmiin ja jännitteet alkavat hajota epäuskottavien juonenkäänteiden ja heppoisten henkilöhahmojen takia. Liian totinen ilmapiiri tekee elokuvan maailmasta monotonisen, eikä se näin pärjää vertailussa esimerkiksi parin vuoden takaisen Mustan jään (2007) kanssa. Itsensä liian vakavasti ottavan elokuvan herättämä huvittavuus on täysin tahatonta.

Ja saapuu oikea yöVoimakkaita vertauskuvia käyttävä trilleri aloittaa tarinansa kihlauksella vuoristoradassa. Käsikirjoitus vaatiikin nuorilta näyttelijöiltä enemmän kuin he ovat valmiita antamaan. Suurelta osin kuvallista kerrontaa hyödyntävä elokuva luottaa syvien tunteiden ilmaisemiseen katseiden ja eleiden avulla, mutta niihin asti ei tunne välity. Visuaalinen maailma on muutenkin suodatutettu oudon valkoharmaan väripilven läpi, mikä jatkaa elokuvan omituista yksitoikkoista tyyliä. Lopputuloksesta loistaa poissaolollaan kaikki värikkyys ja elämä.

Raamit suurempaan elokuvaan ovat paikallaan. Vaikka elokuva ei pitkä olekaan, kunnon karsimistyö olisi tehnyt ihmeitä tarinalle. Nyt se jää lukuisten lopetusten ja teknisen kikkailun alle. Myöskään tahditus ei toimi. Ja saapuu oikea yö ei sisällä minkäänlaista keveyttä ja se muuttaa kokonaisuuden raskaan yksitoikkoiseksi.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,3 / 3 henkilöä