Jääkauden dinosaurukset

Ice Age -saaga on edennyt jo sarjan kolmanteen osaan, Dinosaurusten aikaan. Alkuperäistä aihetta on ammennettu sen verran tehokkaasti, että jääkaudesta ja sen asukkaista ei ole ilmeisesti keksitty enää uutta kerrottavaa, joten kolmannessa osassa sekoitetaan yhteen ilman tunnontuskia jääkautta ja dinosaurusten aikakautta.

Mukana ovat edelleen kaikki tutut jääkauden hahmot mammuttipariskunta Mannysta ja Elliestä laiskiais-Sidiin ja sapelihammastiikeri Diegoon. Asetelmat ovat kuitenkin muuttuneet, sillä mammuttien tuleva jälkikasvu uhkaa Diegon ja Sidin asemaa yhteisössä. Diego harkitsee ryhmän jättämistä, mutta Sid haluaa nauttia Ellien tavoin täysin rinnoin perhe-elämästä. Laiskiaisen löytäessä maan pinnan alta kolme dinosauruksen munaa, hänen unelmansa toteutuu. Samalla avautuu reitti maanalaiseen dinosaurusten maailmaan.

Ice Age: Dawn of the DinosaursSidin vanhemmuus jää lyhytaikaiseksi, kun poikasten emo saapuu noutamaan niitä takaisin dinosaurusten valtakuntaan. Maanalaiseen maailmaan eivät palaa ainoastaan dinosauruspoikaset, vaan myös Sid, jonka dinosaurusemo nappaa mukaansa. Mannyn, Ellien, Diegon ja muiden seurueen jäsenten on lähdettävä pelastamaan Sidiä, jolloin jääkauden maailma muuttuu äkkiä dinosaurusten viheriöiväksi fantasiamaailmaksi.

Tuntemattomalla maaperällä perinteiset taidot eivät ole arvossaan, joten mammuttien, sapelihammastiikerien ja kumppaneiden osaamisella ei selvitä pitkälle. Kaikeksi onneksi matkan varrella tutustutaan Indiana Jonesia muistuttavaan rämäpäähän, joka on kamppaillut jo ikuisuuksia dinosaurusten maailmaa hallinneen T-Rexin kanssa. Tärähtäneeltä tuntuvan seikkailijan avulla ryhmän on mahdollista jatkaa Sidin etsintöjä.

Ice Age: Dawn of the DinosaursPinnalta katsoen elokuvassa käydään läpi erilaisia perheeseen ja ystävyyteen liittyviä teemoja. Etenkin elokuvan alkupuolella ne ovat turhankin runsaasti esillä, sillä toteutus on väkinäistä ja kömpelöä ja hahmojen edustamat näkemykset kliseisiä ja ennalta arvattavia. Tuoreus, jota saattoi löytää vielä ensimmäisestä Ice Age -elokuvasta, on tiessään. Selvimmin tämä näkyy Jyrsiksen hahmossa, joka kirmaa tällä kertaa tarkoituksettomasti ympäri elokuvan maailmaa yhdessä tyttölento-oravan kanssa – perheenperustamistarkoituksissa tietenkin.

Ice Age 3: Dinosaurusten aika kiinnittää useiden muiden nykyanimaatioiden tavoin huomiota tarinan sijasta vauhtiin, kuilun partaalla -tilanteisiin ja ala-arvoiseen huumoriin. Toimintakohtauksia liitetään peräkkäin toisiinsa, jolloin laavaputoukset, terävähampaiset ja -kyntiset suurpedot ja muut turvallisuutta uhkaavat tekijät vievät katsojaa hahmojen mukana vaaratilanteesta toiseen. Ilman tarinaa toiminta muuttuu kuitenkin tarkoituksettomaksi kohellukseksi, josta ei löydy minkäänlaista persoonallisuuden häivähdystä. Sama koskee myös mielikuvituksettoman ”sinne ja takaisin” -juonimallin valintaa ja elokuvan pissahuumoria. Luulisi suurstudioiden osaavan viihdyttää lapsia ja lapsenmielisiä laadukkaammillakin keinoilla.

Ice Age: Dawn of the DinosaursKun yhteen liitetään jääkautta, dinosauruksia, Indiana Jonesia, kuluneita perhearvoja ja irralliselta tuntuvia Jyrsis-pariskunnan vaiheita, ei lopputulokselta kannata odottaa liikoja. Vaikka Jyrsiksen perheenperustamisyritykset ja dinosaurusten leikkipuistopuuhat tarjoavat muutamia nauruja ja elokuva saattaa viihdyttää perheen nuorimpia katsojia, on lopputulos lähinnä liian pitkäksi venytettyä toimintakohtausta. Jos animaatioilta odottaa muutakin sisältöä, katseet kannattaa suunnata suosiolla syksyn uutuuksiin, Disneyn ja Pixarin elokuvaan Up – kohti korkeuksia ja japanilaisen Hayao Miyazakin viimeisimpään tuotokseen Ponyo rantakalliolla.

*
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1,6 / 5 henkilöä