Jouluhömppää romantikoille

Tämän kaltaisissa elokuvissa raja yhden tai kahden arvostelutähden välillä on aivan hiuksenhieno. Periaatteessa leffahan on ammattitaidolla tehty, puitteet ja näyttelijäsuoritukset ovat kohdillaan, eikä sillä tahdota mitään pahaa kenellekään – mitä nyt myydään naisille taas tätä ikuista romanttista satua. Toisaalta liian kauniita ihmisiä, tyhjänpäiväisyyksiä ja kliseitä täyteen ympätty rahankeruu joulumieltä tursuville romantiikannälkäisille on jotain niin äklöä, ettei meinaa happikaan enää kulkea, kun siirappihöttö tukkii henkitorvenkin.

© 2006 Coumbia PicturesMaeve Binchyn kirjaan perustunut Talo Dublinissa (2005) esitteli jo saman idean, eli kaksi eri mantereilla asuvaa naista petyttyään miessuhteissaan päättää vaihtaa asuntoja lyhyeksi ajaksi. Siinä missä tuo Gillies MacKinnonin ohjaus otti melankolisen asenteen ihmissuhdehöttöön, on esimerkiksi Mitä nainen haluaa -elokuvasta tutun Nancy Meyersin työ puhtaasti romantiikalla ja sentimentaalisuudella kyllästetty joulusatu.

© 2006 Coumbia PicturesJonkinlaista kunnianosoitusta elokuvateollisuuden hiljaisille, kuten käsikirjoittajille, elokuvasäveltäjille ja trailerintekijöillekin on havaittavissa, mutta tyhjänpäiväiseksi tuo jää. Holidayn valopilkkuna on uskomattoman pitkän uran elokuvissa ja televisiossa tehneen Eli Wallachin roolityö, joka sentään hetkittäin piristää muuten vain kauniiden kasvojen, ja Jack Blackin tapauksessa muutamien letkautusten, varassa pyörivää leffaa. On vaikea uskoa mihin kaikkeen Kate Winsletkin mukaan lähtee joululahjarahoja tienatakseen. Elokuvassa on myös muutamia kivoja cameoita, mikä on tietystikin osoitus siitä, että tekijät tuntevat paljon porukkaa Hollywoodissa.

Vielä varoituksen sana. Holiday on nimittäin taatusti jokaisen poikaystävän ja aviomiehen painajainen. Ensin puoliso raahaa vaikka väkisin yli kaksituntista siirappia katsomaan ja sen jälkeen vielä vinkuu, että mikset ole yhtä tunteellinen ja komea kuin Graham tai uskollinen ja hauska kuin Miles. Jos sen kestää, niin kyllä kestää suhdekin.

Äh, menkää katsomaan satunne. Jostainhan ne roposet on miljoonatuloistenkin saatava.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,7 / 3 henkilöä