Seniori työharjoittelussa

Ohjaaja-käsikirjoittaja Nancy Meyers (Jotain annettavaa, The Holiday) on onnistunut luomaan pitkän uran feel good -elokuvien parissa. Hänen teoksensa ovat äärimmäisen kepeitä viihdetuotteita, joista on vaikea löytää mitään sen syvällisempää sanottavaa. Tarinoiden keskiössä ovat usein ihmissuhteet, eikä mikään pulma ole koskaan liian mutkikas ratkaistavaksi.

The InternVaikuttaa siltä, että Meyers on koko uransa ajan yrittänyt hioa elokuvistaan kaikki särmät pois ja on nyt vihdoin saavuttanut jonkinlaisen huippukohdan.

Harjoittelijassa Ben-niminen 70-vuotias eläkeläinen (Robert De Niro) kaipaa lisää tekemistä ja pääsee seniorityöharjoitteluun brooklynilaiseen verkkokauppaan. Startupin omistaja on nuori ja voimakastahtoinen Jules (Anne Hathaway), joka yrittää edelleen löytää tasapainoa menestyksekkään uran ja perhe-elämän välillä. Jules kaipaa ohjausta ja pitkällä elämänkokemuksella varustettu Ben on valmis sitä antamaan.

The InternElokuvan parasta antia ovat vakuuttavat pääosanäyttelijät. Meyers on aina osannut tuoda näyttelijöistään parhaat puolet esille, ja jos joku veteraaninäyttelijä kaipaa tällä hetkellä kasvojenkohotusta niin se on De Niro. Unelmien pelikirjasta saatua Oscar-ehdokkuutta lukuun ottamatta De Niron 2000- ja 2010-lukujen filmografiasta löytyy hyvin vähän ylpeilyn aiheita. Tässä puhutaan kuitenkin näyttelijästä, jonka nimi vielä 25 vuotta sitten tarkoitti lähes poikkeuksetta laatua. Harjoittelijassa De Niro vaikuttaa taas vaihteeksi liikkuvan omalla mukavuusalueellaan, ja mikäs sen mukavampaa.

Meyers tekee fiksusti pitäessään pääparin jatkuvasti huomion keskipisteessä sivuhahmojen jäädessä melko yksiulotteisiksi. Tällä tavoin elokuvan tähdillä on tilaa tehdä hahmoistaan oikeita persoonia pelkkien karikatyyrien sijaan.

The InternTämä ei kuitenkaan poista sitä tosiseikkaa, että pohjimmiltaan Harjoittelija on pirun tylsä elokuva. Siinä ei ole yhtään oikeaa konfliktia, päähenkilöt tulevat keskenään hyvin toimeen ja selvittävät vähäisetkin erimielisyytensä silmänräpäyksessä. Meyers välttää parhaansa mukaan katsojien ärsyttämistä ja onnistuu siinä aivan liian hyvin. Tästä syystä Harjoittelijassa ei ole mitään erityisen mieleenpainuvaa tai nokkelaa, jotta se säilyisi muistoissa pidempään.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,5 / 4 henkilöä