Menevä lastenelokuva

Lastenelokuvalla menee hyvin. Katsotuimpien kotimaisten kärjessä on viime vuosina ollut koko perheen elokuvia, kuten Risto Räppääjiä ja Niko-animaatiota jatko-osineen. Eikä vuosi 2012 tee poikkeusta. Kotimaisen elokuvan menestysvuoden kruunaa Timo Parvelan huippusuosittujen lastenkirjojen ensimmäinen filmatisointi Ella ja kaverit, joka perustuu kirjaan Ella ja Äf Yksi vuodelta 2008. Pienen kyläkoulun lakkauttaminen formularadan alta tarjoaa seikkailuntäyteisen tarinan elokuvalle, jossa on kaikki ainekset seuraavalle lastenelokuvan menestystarinalle.

Ella ja kaveritSuomessa lastenelokuvaan on panostettu vuosituhannen vaihteesta lähtien. Nuoremmille katsojille suunnattujen elokuvien tekemiseen suhtauduttiin aiemmin varsinkin ammattipiireissä hieman vasemman käden puuhasteluna, mutta Kaisa Rastimon ja Olli Saarelan kaltaisten nimekkäiden ohjaajien tekemien lastenelokuvien myötä suhtautuminen muuttui.

Toki Suomessa on aiemminkin tehty hyviä lastenelokuvia, mutta vuosituhannen vaihteen menestyneet lastenelokuvat herättivät myös tuotantoyhtiöt. Laadukkaaseen koko perheen elokuvaan kannattaa panostaa, sillä katsojavolyymit ovat suuret. Nuoriin katsojiin panostaminen on myös pitkällä tähtäimellä kannattavaa. Lapsena nähdyt hyvät ja tuotantoarvoltaan korkeatasoiset kotimaiset elokuvat synnyttävät positiivisen mielikuvan suomalaisesta elokuvasta ja uskoisin, että viimeisen parinkymmenen vuoden aikana syntyneet ja varttuneet suhtautuvat kotimaisiin elokuviin paria aiempaa sukupolvea myönteisemmin, mikä näkyy osaltaan nykyisissä katsojamäärissä.

Ella ja kaveritJoulutarinasta (2007) tunnetuksi tulleen Juha Wuolijoen luotsaamassa Snapper Filmsissä on ymmärretty tuotantoarvojen päälle, mikä näkyy Ella ja kaverit -elokuvassa jo siinä, että kun tarinassa ajetaan formulalla, radalle ei ole rahdattu mitään pikkuluokkien kilpuria vaan aito, Kimi Räikkösen vanha F1-auto. Kaikki on tehty sellaisella huolellisuudella, että tuotantopanostuksesta näkee tekijöillä olevan valmiudet, suunnitelmat ja halu useamman Ella-elokuvan tekemiseen, kunhan ensimmäinen kerää tarvittavat katsojat. Ja miksi ei keräisi, vauhdikas tarina tempaisee mukaansa ja vaikka elokuva ei ole aivan yhtä moniulotteinen kuin Parvelan kirjat, niin varsin onnistuneesta koko perheen elokuvasta on kyse.

Ellan ja kaverien koulua uhkaa sulkeminen. Lapset siirretään isoon koulukolossiin ja pikkukoulu aiotaan jyrätä äkkirikastuneen formulahullun ratahankkeen tieltä. Koska aikuiset eivät osaa asioita hoitaa, tarttuvat lapset kaikella tarmollaan toimeen.

Ella ja kaveritNäyttelijät ja erityisesti lapset ovat kaikessa luonnikkuudessaan elokuvan vahvuus. Pitkän elokuvan saralla debytoiva ohjaaja Taneli Mustonen on saanut näyttelijäpaletin toimimaan hienosti. Mustosen Karjalan kunnailla -sarjan tekemisessä Markku Pölöseltä ammentamat opit eivät ole menneet hukkaan. Aikuiset näyttelevät rooleissaan sopivasti yli, mikä korostaa lasten normaaliutta, mutta homma ei karkaa samalla lailla lapasesta kuin esimerkiksi Risto Räppääjissä, joissa aikuisnäyttelijöiden ilveily on suorastaan rasittavaa.

Aivan ongelmaton Ella ja kaverit -elokuvakaan ei ole. Tarinassa ja ennen kaikkea tarinan kuljetuksessa on muutama aikuiskatsojan silmään tarttuva epäloogisuus. Niiden painoarvo ei ole kuitenkaan suuri, eivätkä ne rasita kokonaisuutta. Elokuva alkaa alkutekstejä myöten vauhdikkaasti mutta sen jälkeen tarina jää muutamissa kohdin polkemaan paikallaan ennen lopun kaiken ratkaisevaa kilvan ajoa. Hyvin kirjoitetut ja näytellyt hahmot sekä lennokas huumori pitävät kerronnallisissa suvantokohdissa kokonaisuutta kasassa. Parvelan Ella-kirjojen tavoin aikuiselle ja lapselle on omat tasonsa, ja huumori on toimivaa, joskin kirjan nasevuutta ei täysin tavoiteta.

Ella ja kaveritKirjaan perustuva elokuva on aina alisteinen alkuperäiselle pohjatekstille. Elokuvan onnistuminen riippuu pitkälti sovituksesta. Kirja ja elokuva eivät ole sama asia, sillä kyse on eri ilmaisumuodoista, joissa on omat kerronnan lainalaisuutensa. Ella ja kaverit on kelpo sovitus kirjasta ja siten toimiva ja itsenäinen elokuva, joka on myös hyvä avaus mahdolliselle elokuvasarjalle. Elokuvassa kaikki on tehty pieteetillä ja reippaan menevä ote vie mukanaan niin nuoren kuin vanhemmankin katsojan.

* * *
Arvostelukäytännöt