Maasta se pienikin ponnistaa

Miten vähäisistä ja pienistä aiheista sitä elokuvia nykyään tehdäänkään. Suorastaan olemattomista. Mutta jos otetaan joukko kuuluisia näyttelijöitä, hyvä tarina ja kiintoisa käsikirjoitus sekä kaikki digitaalitekniikan antamat mahdollisuudet, voidaan synnyttää hyvä elokuva vaikka muurahaisista.

Antz - (c) 1998 DreamWorksZ on vain yksi pieni muurahainen biljoonien yhteisössä. Hänet on syntymässä määrätty työläiseksi, kastiin, joka rakentaa ja ylläpitää kekoa. Mutta Z:n mielestä maan kuskaaminen paikasta toiseen ei ole elämäntehtävänä mitenkään antoisa. Hän tuntee itsensä merkityksettömäksi, mikä hänen psykiatrinsa mielestä on vain hyvä asia, sillä yksi muurahainen onkin juuri merkityksetön.

Antz - (c) 1998 DreamWorksKaikkien pitää työskennellä vain yhteisön hyväksi. Individualistinen Z halajaa muutosta ja saakin sitä elämäänsä yllin kyllin tavatessaan baarissa rankan työpäivän päätteeksi prinsessa Balan. Z rakastuu ylhäiseen murkkuun ja joutuu mukaan keon kohtaloa muokkaaviin valtapoliittisiin koukeroihin. Nämä juonittelut vievät pienen työläismurkun sotilaaksi etulinjaan, pakolaiseksi "insektopiaan" ja lopulta sankariksi, jonka ajatukset saavat aikaan vallankumouksen niin muurahaisyhteiskunnassa kuin hänen omassa elämässäänkin.

Pieni suuri elokuva

Muurahaizet on DreamWorksin ja PDI:n yhteistyönä valmistama maailman toinen kokonaan tietokoneanimaatiolla toteutettu kokoillan elokuva. Se ensimmäinenhän oli Disneyn Toy Story (1995). Ja niin on nopeaa tekniikan kulku, että Muurahaizet on jo aivan toisen sukupolven animaatiota kuin muutaman vuoden takainen Toy Story. Tietokoneanimaation "kylmyydestä" on tällä kertaa noussut ilmeikkäitä ja todella luontevasti esiintyviä hahmoja, joiden bittikehoihin puhallettu elämä sykkii tyylikkäästi ja lämmöllä. Suurimpana syynä tähän aitoon elämän kaltaisuuteen lienee digitaalihahmojen ulkoisen olemuksen ja luonteen yhdistäminen suoraan niiden ääninä esiintyviin näyttelijöihin.

Animaatioelokuvan historiasta löytyy varmasti piirrettyjä hahmoja, joille todellisen hengen ovat luoneet niiden ääninä esiintyneet näyttelijät. Mutta harvoin on nähty sellaista symbioosia kuin mitä elokuvan pääosassa olevan Z:n ja hahmon äänen, Woody Allenin, välille on syntynyt. Sen verran neuroottisen omaperäinen ja tunnistettava on Woody Allenin ääni ja puhetyyli. Joten tällä kertaa puolustaa todellakin paikkaansa Muurahaizet-elokuvan esittäminen vain alkuperäiskielellä ja äänellä.

Muurahainen Z ei ole kuitenkaan paljon Allenin näköinen, vaikka pieni ja symppis onkin. Tällainen hahmon ja äänen yhdenmukaisuus on suotu sotilasmuurahais- Weawerille, jonka äänenä esiintyy jo mielikuvanakin voimakkaan lihaksikas Sylvester Stallone. Hän on antanut hahmolleen jopa muutaman tunnistettavan kasvonpiirteen. Todella onnistuneita ovat muutkin hahmojen äänet, joista kuuluisimpina mainittakoon mm. prinsessa Balana esiintynyt Sharon Stone sekä Gene Hackman, Christopher Walken, Dan Aykroyd, Danny Glover ja Anne Bancroft.

Jos animaatioelokuva onkin ensisijaisesti mielletty lapsille ja nuorille suunnatuksi taiteeksi, niin Muurahaizet todistaa, että se pystyy antamaan aikuisellekin mitä antoisimman elokuvakokemuksen. Mielestäni Muurahaizet onkin suunnattu aikuisemmalle katsojalle kuin mitä sen alaikäraja 8-vuotta antaa ymmärtää. Mutta jos jotkut tarinan käsitteet ja huumorin terävin kärki vaativatkin hieman elämänkokemuksen luomaa ymmärtämystä katsojaltaan, niin kyllä tämä toimii myös nuoremmillekin, vaikka vain todella upealla toteutuksellaan.

Animaation taso on mitä huikaisevinta ja sen luomaan mikromaailmaan uppoaa todella helposti mukaan. Tarina soljuu kuin itsestään ja huumori saa jäykemmänkin tosikon hörähtelemään luontevasti. Ja jopa muurahais- ja ihmisyhteiskunnan rinnastukset ovat kekseliäitä. Siis aika mielenkiintoista sisältöä on saatu tällä kertaa digitaalisen maailmankuvan ehostukseksi. Disney-tuotoksiin niin suurena osana kuuluvat tunteikkaat laulut ovat oikeutetusti poissa. Eikä hempeily muutenkaan näyttele suurta osaa tässä animaatiossa. Kaiken kaikkiaan erittäin viihdyttävää, hauskaa ja nautittavaa tietokoneanimaatioelokuvaa monen ikäisille katsojille. Tämän jälkeen ei tule enää niin helposti astuttua muurahaisenkaan päälle, kun ei koskaan tiedä millaisen sankaritarinan siinä keskeyttää.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3 / 2 henkilöä