Muurahaizet on DreamWorksin ja PDI:n yhteistyönä valmistama maailman toinen kokonaan tietokoneanimaatiolla toteutettu kokoillan piirroselokuva. Se ensimmäinenhän oli Disneyn Toy Story (1995). Ja niin on nopeaa tekniikan kulku, että Muurahaizet on jo aivan toisen sukupolven animaatiota.

Tietokoneanimaation "kylmyydestä" on tällä kertaa noussut ilmeikkäitä ja todella luontevasti esiintyviä hahmoja, joiden bittikehoihin puhallettu elämä sykkii tyylikkäästi ja lämmöllä.

Antz / Muurahaizet - © 1998 DreamWorksNyt videolevityksessä olevalla kasetilla on tehty rohkea ratkaisu. Siihen on laitettu niin alkuperäinen tekstitetty kuin suomeksikin puhuttu versio. Näin voivat perheen pienimmät kuin varsinkin perheen aikuiset nauttia elokuvansa kuten sen haluavat. Tämä tietysti asettaa suomenkielisen version näyttelijät hieman epäsuhtaiseen asemaan mutta on ideana mitä kannatettavin. Toivoa vain sopii, että Disneykin ottaisi tästä esimerkkiä, ja kaikki me, jotka turhaan olemme etsineet Disneyn alkuperäisversioita videoliikkeistä saisimme viimein, mitä haluamme.

Suurimpana eronahan suomeksi dubatussa ja alkuperäisessä versiossa on se, että alkuperäisen version hahmot on luotu ääniensä kaltaisiksi ja meillä taas päinvastoin. Ja kieliasun erilaisuuden huomioon ottaen on aina vaikea saada suomenkielen sanat istumaan englantilaiseen dialogiin. Kaiken tämän muistaen on silti sanottava, että Muurahaizet-elokuvan suomenkielinen versio ei yltänyt tuotantotalo Vernen huippusuorituksien joukkoon. Joskin päällimmäisenä syynä lienee ollut päähenkilö Z:n alkuperäisäänen Woody Allenin niin omintakeinen puhetyyli, että tehtävä ei todellakaan ollut kiitollinen Janne Reinikaiselle, joka on kuitenkin yrittänyt kaikkensa.

Videolevitykseen on saapunut Disneyn ja Pixarin tietokoneanimaatio Ötökän elämää, jonka pääosassa on myös muurahaissankari. Näiden kahden vertailussa Muurahaizet vie mielestäni voiton mutta vain tuntosarven mitalla. Ötökän elämää on myös todella loistavasti toteutettu, joskin juoneltaan ja dialogiltaan ilmiselvästi enemmän disneymäinen teos.

Antz / Muurahaizet - © 1998 DreamWorksJos animaatioelokuva onkin ensisijaisesti mielletty lapsille ja nuorille suunnatuksi taiteeksi, niin Muurahaizet todistaa, että se pystyy antamaan aikuisellekin mitä antoisimman elokuvakokemuksen. Mielestäni Muurahaizet onkin suunnattu aikuisemmalle katsojalle kuin mitä sen alaikäraja 8-vuotta antaa ymmärtää. Mutta jos jotkut tarinan käsitteet ja huumorin terävin kärki vaativatkin hieman elämänkokemuksen luomaa ymmärtämystä katsojaltaan, niin kyllä tämä toimii myös nuoremmillekin, vaikka vain todella upealla toteutuksellaan.

Animaation taso onkin mitä huikaisevinta ja sen luomaan mikromaailmaan uppoaa todella helposti mukaan. Tarina soljuu kuin itsestään ja huumori saa jäykemmänkin tosikon hörähtelemään luontevasti. Ja jopa muurahais- ja ihmisyhteiskunnan rinnastukset ovat kekseliäitä. Kaiken kaikkiaan erittäin viihdyttävä, hauska ja nautittava tietokoneanimaatioelokuva monen ikäisille katsojille.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3 / 2 henkilöä