Lahko kuin perhe

Zaida Bergrothin neljäs pitkäelokuva Marian paratiisi (2019) kertoo lahkojohtaja Maria Åkerblomista (1898–1981) ja hänen seuraajistaan 1920-luvulla. Kovin monelle Åkerblomin nimi ei välttämättä ole tuttu, eikä Zaida Bergrothkaan hänestä tiennyt ennen tuottaja Daniel Kuitusen soittoa.

Zaida Bergroth

Vuonna 2014 tuottaja Daniel Kuitunen soitti ja esittäytyi – emme tunteneet ennestään – ja kertoi perustaneensa tuotantoyhtiö Komeetan puolisonsa Kaisla Viitalan kanssa, ja he haluavat tehdä Maria Åkerblom -aiheisen elokuvan.

En tuntenut tarinaa enkä tiennyt Maria Åkerblomia. Sitten luin Gustav Björkstrandin kirjan Elämän ja kuoleman lähettiläs ja aloin perehtyä tarinaan ja hahmoon. Aika nopeasti se alkoi tuntua minun aiheeltani. Olen aiemmin elokuvissani käsitellyt perheitä ja aika kompleksisiakin perheenjäsenten välisiä suhteita, ja tavallaan tämä Åkerbomin lahko oli omanlaisensa perhe. Innostuin kovasti.

1920-luvulle sijoittuviin tositapahtumiin perustuva elokuva edellytti taustatyötä ja perehtymistä. Toisaalta menneisyyteen ja todellisiin tapahtumiin ei ankkuroitu liiaksi, minkä Bergroth koki vapauttavaksi.

Zaida BergrothAnnoin itseni innostua tarinan henkilöistä ja pyrin heidän kauttaan ymmärtämään sitä maailmaa. Taiteellisen työryhmän kanssa irrottauduimme hieman todellisuudesta ja loimme oman maailmamme, mikä tuntui hyvältä. Epookki toi ensin kaikenlaisia rajoitteita mutta sai sitten mielikuvituksen vapautumaan. Vaikka pohjaamme elokuvan oikeasti tapahtuneisiin asioihin, niin oli kuitenkin mahdollisuus luoda oma maailma, johon saatoin ottaa mukaan haluamiani satumaisia elementtejä tai leikitellä genre-elementeillä kuten jännityksellä ja trillerillä. Eli todellisuuteen pohjaava lähtökohta ei rajoittanut vaan pikemminkin vapautti.

Tarinassa ei myöskään takerruttu liiaksi todellisiin tapahtumiin vaan niiden pohjalta luotiin elokuvaan soveltuva dramatisointi. Elokuvat pääkohdat pohjaavat todellisiin tapahtumiin, joiden suhteen aikajanaa on tiivistetty. Tapahtumat alkavat Kokkolasta, josta Maria Åkerblom lahkolaisineen joutuu lähtemään Helsinkiin, Villa Toivolaan, mikä toimii elokuvan päätapahtumapaikkana. Käsikirjoittaja Anna Viitala ja tuottaja Kaisla Viitala olivat asuneet Meilahdessa Åkerblomin lahkon asuttaman Villa Toivolan naapurissa ja kuulleet lapsena tarinoita Åkerblomista.

Heillä oli paljon vuosien varrelta tullutta materiaalia ja näkökulmia aiheeseen. Lähtökohta koko elokuvan tarinalle oli, että Anna Viitala oli haastatellut useita ihmisiä ja moni oli maininnut tytön nimeltä Salome, joka oli mystisesti kadonnut. Salome oli Marian suosikkityttö, mutta hänen kohtalostaan ei tiedetty, hän oli vain yhtäkkiä kadonnut. Salome alkoi kiehtoa meitä ja hänestä aloimme rakentaa tätä aika fiktiivistä Salomen tarinaa. Kyse on siis nuoren naisen kasvutarinasta, jonka kautta käsitellään myös lahkoa ja Maria Åkerblomia. Paljon tässä on totta, mutta paljon on otettu myös vapauksia varsinkin Salomen suhteen.

Mennyt resonoi nykyisyydessä

Bergroth ei näe menneisyyteen sijoittuvaa elokuvaa, epookkia, historian kuvittamisena vaan pitää tärkeämpänä tarinaa ja että se resonoi myös nykyisyyteen.

Marian paratiisiAjankohtaiseltahan aihe edelleen tuntuu. Tapaamani tutkijan mukaan hengellistä väkivaltaa harjoitetaan edelleen ja lahkoista irtautuminen on erittäin vaikeaa yhä nykyäänkin. Ikänsä lahkossa eläneen ja identiteettinsä sen todellisuuden varaan rakentaneen ihmisen on todella vaikea irtautua siitä ja alkaa rakentaa itseään ikään kuin alusta lähtien uudestaan. Karismaattinen johtajuus ja manipulointi ovat hyvin ajankohtaisia asioita, oikeastaan ikiaikaisia aiheita.

Seuraavassa elokuvassaan Zaida Bergroth sukeltaa jälleen menneisyyteen kertoakseen yhden tunnetuimman suomalaisen, Tove Janssonin tarinan.

Siinä mielessä hyvin intensiivinen syksy, että Marian Paratiisin ensi-illan ohella teen koko ajan töitä myös Tove-elokuvan parissa. Olemme pitkällä ennakkovalmisteluissa ja kuvaukset alkavat tammikuussa.

Jollain tavalla Tovessa on samankaltaisia asetuksia kuin tässä Marian paratiisissa, vaikka elokuvat ovat aivan erilaisia. Åkerblomin kanssa saatoin tehdä oman versioni ja tulkintani sekä leikkiä genreasioilla, mutta Tove on hyvin erilainen projekti. Katsotaan miten kaikki menee.

Lue myös