Perhesuhteet kiehtovat

Samppa Batalin uusin pitkä elokuva Äiti ei ole saanut julkista tuotantotukea, mikä on kotimaisten teatterilevityksen saavien pitkien elokuvien osalta edelleen melko harvinaista. Tukea ei edes haettu, mikä on ehkä vielä poikkeuksellisempaa. Syynä tähän oli, että ohjaaja ja tuottajat kokivat hyvin vahvasti, että tämän elokuvan aika on nyt. Elokuvasäätiön prosessi olisi Batalin mukaan ollut liian hidas, joten elokuva päätettiin tehdä heti.

Toukokuussa elokuvan saadessa Suomen ensi-iltansa ohjaaja ja tuottajat vievät Äidin Cannesin elokuvajuhlille näytille. Batal yrittää pitää itsensä mahdollisimman etäällä markkinoinnista, häntä itseään kiinnostaa lähinnä elokuvien teko, mutta Batal myöntää Cannesin olevan kiehtova kokemus myös ohjaajalle.

Samppa Batal

Samppa Batal käsikirjoittaa elokuvansa. Omien sanojensa mukaan hän ei kirjoittaessaan mieti elokuvan teemoja, vaan aihetta ja juonta. Hän luottaa siihen, että elokuvaa tehtäessä kokonaisuuden palaset loksahtavat paikoilleen. Perhesuhteet kiehtovat Batalia, ja syyllisyys on teema, joka nousee Äiti-elokuvassa vahvasti esiin.

Et voi valita perhesuhteita, on vain elettävä niiden kanssa. Se on tosi kiehtovaa, miten pahimmat riidat ovat perheen kesken, milloin mistäkin. Mikä on monimutkaisempaa kuin äitisuhde? Ehkä se on se biologisuus, kun olet tullut toisen sisältä.

Äiti koskettelee nimensäkin mukaisesti äidin ja lapsen suhdetta. Elokuvan äitiä näyttelee Jaana Saarinen, jolla on vahva teatteritausta muun muassa Turun Kaupunginteatterin näyttelijänä. Batal kertoo näyttelijöiden ohjaamisen sujuvan häneltä luontevasti ja hän kokee sen olevan oma juttunsa. Näyttelijän aiempi tausta tai ikä ei vaikuta siihen, uskaltaako tai kehtaako Batal ohjeistaa tätä kohti haluamaansa suuntaa.

Jaana Saarisen kohdalla Batalia kiinnosti erityisesti se, että Saarinen ei ole tehnyt aiemmin Äiti -elokuvassa nähtävän kaltaista roolia. Saarisen roolin hiomiseen yhdessä näyttelijän kanssa käytettiin paljon aikaa, ja vielä kuvauksissakin rooli vahvistui ohjaajan vision suuntaan.

ÄitiAlusta asti idean keksimisen jälkeen näin tämän surkean, surkeana itseään pitävän naisen kävelevän rypsipellon viertä, syyllisenä siitä, mitä hän on antanut tapahtua, pahasta olosta, jonka hän on aiheuttanut muille. Hän on saattanut lapsensa ja samalla kaksi sukua sekä kaikki muut ympärillä tällaiseen tilanteeseen, voimatta kertoa kenellekään mistä on kyse, koska on tehnyt sen valinnan, että haluaa suojella lastaan.

Elokuvien tekeminen opettaa elokuvantekijäksi

Kysyessäni Samppa Batalilta miten hän on elokuva-alalle päätynyt, lainaa Batal mummonsa sanoja pressikiertueen aattona: "Muista, että tämä on sinun elämäsi, ja olet unelmoinut tästä pikkupojasta asti."

Batal kertoo elokuvien olleen aina hänelle tärkeitä. Lapsena hän katsoi Muumeja ja mietti filosofisia kysymyksiä, kuten ymmärtävätkö ja tiedostavatko Muumit, että me katselemme heitä? Batal kertoo pienestä asti kehittäneensä esimerkiksi Star Wars -elokuviin omia juoniaan. Mikä on ollut alkusysäys kaikelle tälle, jää hämärän peittoon.

Jossain vaiheessa nuoruutta hiffasin, että minun täytyy oikeasti tehdä tämä, muuten adoptoin jonkun elämän, joka ei ole minun.

Elokuvanteon tärkeää teknistä puolta Batal on opiskellut itsenäisesti. Kamerat ja editointiohjelmat tulivat tutuksi teini-iässä, kun Batal teki lyhytelokuvia, sketsejä ja jopa matki muita elokuvia ja niiden kohtauksia kuten Michel Gondryn hauskassa Be Kind Rewind -elokuvassa (2008) ikään.

Samppa Batal

Olen myöhemmin oivaltanut, että sillä lailla olen varmaan hiffannut elokuvantajun. Sen, että ymmärrän mikä näissä kohtauksissa toimii.

Batal kertoo hakeneensa elokuvakouluihin, mutta esimerkiksi Aalto-yliopistoon hakiessa hän totesi yhdessä haastattelijan kanssa, että opinahjo ei olisi Batalille oikea vaihtoehto. Näihin aikoihin Batalin esikoisohjaus Äpärä (2016) oli jo valmis. Batal hieman harmittelee sitä seikkaa, että koulut eivät ole koskaan oikein olleet hänen juttunsa. Se ei ole Batalin mukaan opettajien vika.

Olin aina kaikesta kiinnostunut lapsi. Olen kokenut myös syrjintää ja pilkkaa muiden taholta, mutta se on kääntänyt positiiviseksi asiaksi, sillä olen joutunut haastamaan enemmän itseäni.

Batal on määrätietoisesti pyrkinyt sinne minne haluaa, eli elokuvantekijäksi. Media-assistenttilinjalla ammattikoulussa Batal innostui käsikirjoittamisesta, vaikka muuten koulusta tulikin lintsattua ahkerasti. Käsikirjoittamista Batal sanoo tekevänsä päivittäin.

Äidin käsikirjoitus syntyi yhdessä Krista Hannulan kanssa sekatekniikalla välillä yhdessä, välillä erikseen kirjoittaen. Erityistä oli, että välillä parivaljakko näytteli toinen toisilleen kohtauksia ja vuorosanoja. Tässä auttoi molempien näyttelijätausta. Lopputuloksena syntyi vahvoihin hahmoihin nojaava elokuva.

Lue myös