Lappi on hyvä paikka mielikuvitukselle
Paraisilta kotoisin olevan Marcus Häggin ensimmäinen pitkä elokuva Tappava talvi sijoittuu Lapin lumisiin maisemiin. Mikä vei saaristokaupungin pojan merta edemmäs kalaan, Lapin raukoille rajoille filmaamaan esikoistaan?
Olen käynyt paljon Lapissa ja se muodosti hyvän pohjan mielikuvitukselle. Ajatellen elokuvan mahdollista levitystä ulkomailla, Lappi on Suomessa hyvä paikka tällaiselle tarinalle.
Kuten laulussa kerrotaan, Lapin luonto luo outoa taikaa. Tervolassa, Kemissä ja Rovaniemellä kuvattu elokuva ei ole kuitenkaan mikään Lapin matkailumainos, vaikka se Lapin eksotiikasta ammentaakin. Ohjaajan mukaan kuvauksissa haettiin lohdutonta ei missään" -fiilistä, joka kuulemma toimii Keski-Euroopassa.
Elokuvan rahoituksessa oli omat hankaluutensa, ja vaikka kehitystukea saatiinkin, jäi tuotantotuki lopulta saamatta. Elokuva päätettiin toteuttaa pääosin omarahoitteisesti. Tervolan kunnalta, jossa pääosa elokuvasta kuvattiin, herui kuitenkin tukea myös rahallisesti. Vastineeksi tuotantoryhmä teki kunnalle videon. Kunnan päättävä elin eli kunnanvaltuusto tuli apuun myös yllättävällä tavalla:
Elokuvassa on kohtaus, jossa on kunnanvaltuuston kokous. Siinä on Tervolan kunnanhallitus. Siltä tuli sellainen apu.
Yllätysten tarina
Marcus Hägg on käynyt Saksassa elokuvakoulun, josta valmistui ohjaajaksi. Toimiessaan 1990-luvulla Mika Kaurismäen elokuvassa apulaisohjaajana hän tutustui Tappava talvi -elokuvassa esiintyvään saksalais-sveitsiläiseen näyttelijäpariskuntaan Siegfried ja Barbara Terpoorteniin. Hägg alkoi työstää elokuvan käsikirjoitusta tuttu pariskunta mielessään. Ohjaaja kertookin pariskunnan olleen yksi elokuvan käsikirjoituksen peruslähtökohdista. Idea oli tehdä jotain Lapissa siltä pohjalta, että mitä seuraavaksi tapahtuu.
Ajattelin, että voisin tehdä hyvin yksinkertaisen elokuvan, jossa mies menettää kaiken ja kostaa. Mutta eihän se tietenkään pysynyt pelkästään sillä tasolla, kun sitä lähti kirjoittamaan. Tarina sai uusia tasoja, enkä tiennyt kirjoittamaan ryhtyessäni yhtään, mitä tässä tulee tapahtumaan. Elokuvan alussa koputetaan oveen, ja mies tulee avaamaan oven. Siitä se sitten lähti muotoutumaan.
Ohjaajan oman näkemyksen mukaan elokuva kertoo avioerosta ja uusista kumppaneista, siitä kuinka toisessa miespääosassa oleva Tapani (Mikko Paara) löytää uuden naisen, ja siitä kuinka nainen löytää miehen. Kuulostaa siis varsin perinteiseltä kun poika tapaa tytön" -skenaariolta, mutta tarina on varsin vahvasti väritetty.
Mielenkiintoista tässä prosessissa on ollut metodinen lähtökohta, että mitä seuraavaksi tapahtuu? Silloin lopputulos on itselleenkin yllätys, ikään kuin naksahdus päässä, että tästäkö tämä kertoo. Ja kyllä se minusta kertoo jostakin. Toivottavasti jonkun muunkin mielestä.
Joidenkin ennakkotietojen mukaan kyseessä olisi jännitysgenreen lukeutuva elokuva, mutta se olisi ehkä liian raju kategorisointi ajatellen elokuvan monia eri tasoja. Ohjaajan mukaan on mielenkiintoisempaa ja kiitollisempaa sijoittaa erilaiset näkökannat elämästä genre-elokuvan sisälle. Häggin mukaan elokuvat ovat kyllä viihdettä, mutta niiden ei tarvitse olla viihdettä aina sanan köykäisimmässä muodossa, niissä voi olla myös sanottavaa.
Tappava talvi -elokuvan viitisen vuotta kestänyt tekoprosessi on kirkastanut Häggin ajatukset sen suhteen, mitä hän haluaa tehdä tulevaisuudessa.
Elokuva on kuin elämä, uni ja kertomus. Ja ainakin tällä hetkellä haluan tehdä juonellisia elokuvia pienellä kierteellä varustettuna.
Lue myös
Seuraava:
Inari Niemi ja Kesäkaverit
"Halusin tuoda elokuvaan sellaisia naisjuttuja, joita ei ehkä niin usein nähdä."
Edellinen: Tonislav Hristov ja Love & Engineering
"Elokuva ei tarjoa tieteellistä selitystä rakkaudelle, mutta tarjoaa opastusta siihen, kuinka rakkauden voi löytää."