Rakastumisessa ei ole sääntöjä tai kaavaa

Tonislav Hristovin ohjaama dokumenttielokuva Love & Engineering kertoo insinööreistä, jotka yrittävät järkeistää rakkautta lähestymällä aihetta matemaattisena ongelmana, yhtälönä. Mikä on hyvä keskustelunaihe? Minkä hajuisista miehistä naiset pitävät? Ja kannattaako ensitreffeillä puhua tietokonepeleistä?

Hristovin edellinen dokumenttielokuva, Sinkkuelämän säännöt (2011), kertoi neljästä miehestä, jotka yrittivät etsiä elämäänsä uutta rakkautta erilaisin tavoin. Pian elokuvan valmistumisen jälkeen aloitettiin Love & Engineeringin tuotanto. Hristovin dokumenteilla on yhdistävä teema: rakkaus ja sen etsiminen.

Love & EngineeringMolemmat elokuvat kertovat rakkaudesta ja lähestyvät aihettaan enemmän koomisesti kuin dramaattisesti. Sinkkuelämän säännöt oli tunteellinen matka, kun taas Love & Engineeringissa yritetään selittää rakkautta. Lähestymistapa on hyvin erilainen.

Idea dokumenttiin tuli Suomessa asuvalta bulgarialaiselta insinööriltä Atanas Boevilta, joka toimii elokuvan tutkimusprojektin vetäjänä. Tieteellinen lähestymistapa tuotti tiettyjä haasteita.

Yritimme selittää tiedemiehille, että tekemämme tutkimus on aitoa, mutta kaikki eivät vakuuttuneet tiedoistamme. Jotkut, kuten Turun yliopiston Markku Rantala, lähtivät kuitenkin mukaan ja auttoivat meitä materiaalin kanssa.

Suurin haaste elokuvan teossa oli kuitenkin numeroiden ja tilastojen hyödyntäminen, koska emme halunneet tehdä elokuvasta tylsää tiededokumenttia. Onnistuimme kuitenkin löytämään tasapainon lukujen ja ihmisten välillä.

Rakkauden testaajat

Testeihin osallistuvat insinöörimiehet ovat Atanasin ja Hristovin yhteisiä ystäviä, jotka olivat valmiita osallistumaan kolmen vuoden mittaisiin kuvauksiin. Elokuvan insinöörit, jotka yrittävät muuttaa rakkauden numeroiksi ja rakastumisen algoritmeiksi, ovat tragikoomisia hahmoja.

Love & EngineeringHe ovat koko ikänsä lähestyneet kaikkea kaavojen, matematiikan ja sääntöjen kautta. Rakastumisessa ei kuitenkaan ole mitään sääntöjä tai kaavaa.

Elokuva ei tarjoa tieteellistä selitystä rakkaudelle, mutta tarjoaa opastusta siihen, kuinka rakkauden voi löytää. Elokuvan aikana insinöörit joutuvat ottamaan pieniä askelia kohti avautumista.

Esimerkiksi Todor Vlaeville, joka on tavallaan elokuvan päähenkilö, dokumentinteko tarkoitti askelta numerojen ja sääntöjen maailman ulkopuolelle.

Todorin piti astua ulos omalta mukavuusalueeltaan, olla haavoittuvaisempi, tehdä virheitä, ja ymmärtää, etteivät asiat ole vain numeroita. On iloista huomata, että suurimmalla osalla elokuvassa esiintyvistä kavereista on nyt tyttöystävät, ja elokuvanteosta oli oikeasti apua heille.

Hristovin mukaan hän ja tuottajat ovat alusta alkaen ajatelleet Love & Engineeringia eräänlaisena jatko-osana Sinkkuelämän säännöille, ja aloittaneet jo mahdollisen trilogian päätösosan kirjoittamisen. Tällä hetkellä projektin nimenä on Mathematics of Divorce.

Aiomme sulkea ympyrän elokuvalla, joka käsittelee avioeroa. Suomi on avioeroissa mitattuna yksi maailman johtavista maista, joten aihe on erittäin osuva.