"Haluan yllättää katsojan"

Maarit Lalli on ohjannut lyhytelokuvia 1990-luvun puolivälistä lähtien ja toiminut television puolella niin ohjaajana (Käenpesä, Sydänjää) kuin käsikirjoittajanakin (Kotikatu). Lallin ensimmäinen pitkä elokuva, Kohta 18, sai ensi-iltansa vuonna 2012. Verrattain vähän katsojia saanut esikoinen yllätti monet nappaamalla kolme tärkeimpänä pidettyä Jussi-palkintoa: parhaan elokuvan, ohjauksen ja käsikirjoituksen Jussin.

Lallin toinen pitkä elokuva, Kuudes kerta, kertoo seksiaddikteista. Pihla Viitala näyttelee perhettään välttelevää yksityisetsivää, joka ryhtyy seksisuhteeseen lipevän kiinteistönvälittäjän (Antti Luusuaniemi) kanssa.

Elokuvan alkupuolella katsoja saattaa luulla katsovansa romanttista komediaa, mutta tarinan edetessä käy selväksi, että siitä ei ole kyse. Itse asiassa elokuvan tyylilajista on hyvin vaikea saada kiinni. Se on ollut Lallin tarkoituskin.

Maarit Lalli Kuudes kerta -elokuvan kuvauksissa.En koskaan halua määritellä elokuvan genreä, mikä tuottaa usein vaikeuksia, kun hakee elokuvalle rahoitusta. Mutta minä haluan yllättää katsojan. Ajattelen, että elokuvan katsomisen pitää olla katsojalle seikkailu, Maarit Lalli sanoo.

Idea pettämissivuston mainoksesta

Kuudes kerta lähti hahmottumaan Lallin mielessä jo esikoiselokuvan tekemisen loppuvaiheessa. Kimmokkeen ohjaaja sai Helsingin katukuvaan ilmestyneestä seinänkokoisesta mainoslakanasta, jossa mainostettiin internetin pettämissivustoa.

Minua alkoivat kiinnostaa aikuiset, jotka käyttäytyvät kuin teinit. Halusin kertoa seksistä ja addiktoitumisesta ilman moralisointia.

Kolmi-nelikymppisistä kaupunkilaisista kertovassa käsikirjoituksessa Lalli pystyi hyödyntämään omia kokemuksiaan.

Maarit Lalli Kuudes kerta -elokuvan kuvauksissa.Mukana on paljon sellaista, mitä olen nähnyt omassa tuttavapiirissäni. Elokuvassa on aineksia omastakin elämästäni.

Päähenkilöistä voi olla vaikea pitää ja heidän toimintansa motiiveja vaikea ymmärtää. Maarit Lalli kuitenkin uskoo, että samastumispintaa on riittävästi.

Itse kyllä pidin heistä. He ovat ihmisiä, jotka haluavat koko ajan etsiä hyvää — itselleen. Koeyleisössä varsinkin miehet tykkäsivät elokuvasta, koska siinä ei syyllistetä miehiä.

Monta rautaa tulessa

Näyttelijät Maarit Lalli löysi koekuvausten kautta. Pihla Viitalaa ei ole totuttu näkemään komediallisissa rooleissa, mikä oli ohjaajan silmissä plussaa.

Maarit Lalli Kuudes kerta -elokuvan kuvauksissa.Haluankin vähän sekoittaa pakkaa, nähdä koomikoita vakavissa rooleissa ja toisin päin. Samasta syystä halusin Ilari Johanssonin vakavaan rooliin Kohta 18:ssa.

Viitalan toilaileva yksityisetsivähahmo tuo mieleen amerikkalaisdekkaristi Janet Evanovichin luoman Stephanie Plumin, joka seikkailee jo yli 20 kirjassa. Lallille Plum ei kuitenkaan ole tuttu.

En ole kiinnostunut dekkareista.

Monet kirjailijat kokevat toisen romaanin kirjoittamisen ensimmäistä hankalammaksi. Maarit Lalli ei myönnä, että esikoisohjauksen palkintomenestys olisi luonut paineita seuraavan elokuvan tekemiseen.

Paineita ei ollut lainkaan. Minulla on muitakin projekteja työn alla, tosin nyt ne ovat olleet jäissä parin vuoden ajan. Kuudes kerta oli melko nopea työ tässä välissä.

Lallin Huh huh -filmi on saanut kehittelytukea Saloon sijoittuvalle elokuvalle, jonka nimeksi on tulossa Nokia — made in Finland. Suunnitteilla on myös elokuva nyrkkeilijä Eva Wahlströmistä.

Lisäksi olen jo useiden vuosien ajan työstänyt elokuvaa ja tv-sarjaa Aurora Karamzinista. Sen pääosassa on Irina Björklund. Hanke tarvitsee kuitenkin kansainvälistä rahaa.

Lue myös